Wednesday, August 24, 2011

| tips | How to survive in HOSTEL??

assalamualaikum
dan salam sejahtera..

heheh tajuk entry putri tu betul ke x??(tak pandai sangat BI ni hoho)
oke so hari yang sangat berbahagia ini, putri nak bagi tips macam mana nak survive kat hostel.
Putri faham, kat hostel takde sediakan dapur untuk MEMASAK tapi hari ini putri akan ajar korang memasak cara ILLEGAL wahaha kejam ke x?? ikuti selanjutnya...

So, murid-murid..
sediakan HEATER or SATERIKA korang.
benda ni adalah senjata utama korang but firstly pastikan semuanya bersih dan selamat oke ^^

1. MAGGIE


Cara nak masak ni mesti korang da tahukan??
Bagi student-student diluar sana, makanan ni lah yang buat kita survive ketika kita POKAI!! ahahah
So, korang mesti nak cuba selera lain kan??? especially for breakfast ^^

2. STERIKA expresso


TERKEJUT?? hahah maybe cara ni dah diketahui oleh mereka yang lain anyway putri akan ajarkan cara-cara bagaimana nak aplikasikan roti bakar ini menggunakan STERIKA

Langkah-langkah adalah seperti berikut:

1. Gosokkan sterika korang hingga bersih
2. ALaskan tisu or kain kat papan sterika
3. Letakkan ROTI korang dan lapis lagi dengan tisu or kertas (bagi mengelakkan kotoran)
4. Tekan dan gosok sehingga kering
5. Terbalik-balikan roti korang oke ^^
6. Hasil kadang-kadang bergantung dengan cara korang heee tapi mostly, roti bakar ini akan KEMPIS but ranggup

Langkah-langkah aplikasikan sterika kat roti bakar boleh di buat untuk NUGGET


Jangan terkejut oke...tapi klo nak aplikasikan sterika kat nugget perlukan masa yang sedikit lama sebab nak keringkan kelembapan kat dalam isi nugget tu.


3. Magic HEATER

Move to new application,
sekarang putri akan ajar korang untuk buat telur rebus (alah ni benda basic aja ^^).


Langkah-Langkahnya:
1. Isikan heater korang dengan air (ikut paras air yang ditetapkan oke)
2. Masukkan telur dan tekan sius ON
3. Tunggu telur rebus ini matang (Air dah masak maknanya da masaklah telur tu hehe)
4. Klo korang nak reuse balik air telur tu nak minum pastikan korang basuh dulu telur ayam tu oke hihih
 klo nak masak telur masin pon boleh juga bah

owh ya, klo korang suka telur rebus..korang kena rajin-rajinlah jenguk telur tu kat heater oke :)
nak sosej??boleh apa salahnya



SOSEJ? maybe ada yang belum try kan.
tapi yang putri nak ajar ni just SOSEJ REBUS yang mana sesuai campur ngan roti juga hohoh

Langkah-langkah nak aplikasi ni senang dan sama seperti telur rebus cuma apa yang kurangnya..
Sosej ini perlu dipotong dan masukkan di dalam kontener.

Kemudian masukkan air yang baru lepas mendidih then tutup. Ini kerana mengelakkan sosej menjadi sangat LEMBIK..

BUT, if korang nak masak sekali dengan telur rebus pun "no hal" because apa yang penting, korang kenalah rajin-rajin jenguk heater tu..

dan if nak removekan sosej rebus dari heater yang sedang ON.. sila pastikan sudu or apa-apa korang tu bukan besi atau benda yang boleh menyerap arus elektrik. (Gila...korang nak kena KARAN ke ? dasyat2)..

Langkah terakhir...pandai-pandailah korang bawa RICE COOKER secara haram kat dalam hostel oke wahahah kidding,,,,
korang tapaulah bah nasi kat cafe or dewan makan..tak susah pon ^^

Hurm..so amacam?nak try? putri dah try (biasalah student hidup sendiri) so apa-apa pun just take care dan SAFETY FIRST oke ^^

p/s: SELAMAT MENCUBA :)

Klik to enlarge (doodle putri tak kiut kan?huhuh)




3 comments:

  1. roti tu terbaik

    slalu sosej rendam air pns due kali

    tak snggup ktorkan keetle

    ReplyDelete
  2. saya pinjam pic telur tu hehehehe:)

    ReplyDelete