Thursday, December 15, 2011

|Tips| Anda berani? saya cabar anda halau HANTU ini?!!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Hari ni hari Jumaat, so Putri nak cerita sedikit mengenai cara-cara mengelakkan diri daripada bertemu "hantu" ini.

Kriteria yang diperlukan:
> Keberanian
> Kekuatan fizikal
> Kekuatan mental

Hantu POCONG:


Pocong ni, usually loncat macam catur/zigzag. \dorang ni tak semuanya nampak orang (maybe kot). So some tips untuk menghalau benda ni dari kita ada beberapa cara.

Cara 1:
*Duduk diam-diam
*Tahan nafas
*Lari bila dia sudah jauh
Motif: Pocong tak nampak tapi boleh mendengar.

Cara 2:
*Nampak pocong
*Pergi dekat
*Tarik tali yang ada kat atas kepala dia
*Tarik sampai terbuka okey
Motif: Pocong lari lah, kan malu dia bogel :P


Hantu Pontianak/Kuntilanak:


Mostly, benda ni suka ketawa menghilaikan? memang annoying jugalah sometimes coz kejap nangis, kejap ketawa, kejap merayu-rayu. So tips untuk menghalau benda ni ada beberapa cara juga:

Cara 1:
*Bawa limau, bawang, dahan berduri
*Sangkut kat tingkap (klo dirumah)
*Klo time bersiar malam, simpan dekat beg
Motif: Dorang tak suka bau-bau ini, tak sedap!

Cara 2:
*Jumpa benda ini
*Tunggu dia ketawa
*Korang ketawa lagi kuat dari diri
Motif: Biar benda tu sangka, korang lagi dasyat dari dia :P


Hantu TOYOL:



Benda ni memang fames!! budak suka curi duit untuk bos dia. Sometimes, benda ni memang bahaya coz dia juga suka menghisap darah okey.. Untuk membenteras benda ni pon ada beberapa cara.

Cara 1:
*Korang letak duit kertas korang jangan ikut susunan gambar
*Gambar diterbalik-balikkan
*Jangan simpan duit tempat yang sama
Motif: Toyol ni bodoh sebenarnya.

Cara 2:
*Klo korang jumpa toyol
*Bagi dia duit syling banyak-banyak
*Dah dia leka, Tangkap, Kurung bagi orang yang pandai BUANG benda ni
Motif: toyol tak pandai mengira duit syling, boss dia tak ajar. :P

Hantu VAMPIRE:



Hah? Vampire?! alahai benda ni kebanyakan kat Oversea lah.Myabe. Walaubagaimana pun, Ada beberapa cara juga boleh halau benda ni.

Cara 1:
*Always bawa Quran/Bible
*Jumpa dia, korang bacalah ayat suci
Motif: Dorang ni pun takut mati juga bah.!

Cara 2:
*Klo jumpa benda ni.
*Korang bagi jak dia minum sirapkah, darah kat pad ka (*maaf- kotor sedikit)
*Supaya dorang tak hisap direct kat korang
Motif: Dorang ni macam ular juga. Tengok warna merah pun dah terpikat. :P


Lastly, ORANG MINYAK


Orang minyak kan human being juga, so dia pun pandai merasa takut juga. Hanya ada beberapa cara untuk mengelakkan diri dari benda ni/

Cara 1:
*Sentiasalah berteman
*Kunci pintu, cermin dan apa2
Motif: Supaya dorang tak berani masuk

Cara 2:
*Jumpa benda ni
*Korang amek CLOROX
*Simbah kat dia
*Tangkap guna NET/JALA ikan
Motif: Biar minyak tu luntur, korang tau la siapa orangnya :P


So,
How? anda berani cuba semua ni?
hahah just for fun la. Jangan serius sangat coz apa yang penting adalah kepercayaan kita dan ketakutan kita terhadap ALLAH.

Kesimpulan? Anda tryla klo berani. CHEERS!!

Source: Picture> google.com/images

-Peace-

Sunday, December 4, 2011

|motivasi| Dunia ini sempit rupanya.

assalamualaikum dan salam sejahtera.

Pernah tak anda bayangkan bagaimana rasanya melihat mereka yang telah tiada berada didepan anda?
apa yang akan anda lakukan sekiranya peluang ini diberi kepada anda?
Memang mustahil untuk melihat mereka yang telah tiada untuk berada dihadapan anda kini namun siapa sangka akan hadirnya keajaiban yang mungkin jarang berlaku.
Putri tidak mahu mengatakan bahawa benda ini akan terjadi tetapi seiras dan hampir serupa peribadi mungkin merupakan peluang anda untuk mengingati mereka yang sudah lama pergi dari sisi.

Kadang-kadang rasa rindu juga ada dihati pabila mengingati mereka namun apakah anda juga mengingati akan kematian?
kematian yang kita sendiri tidak tahu bila akan tiba.
kematian yang kita sendiri tidak dapat jangka dan rancang seperti yang kita mahu.
Putri tahu mesti ramai yang mahu hidup selamanya dan itu adalah amat mustahil kerana hidup ini cuma sementara, cuma pinjaman yang kita bayar dengan kebaikan yang kita sendiri amalkan.

Syirik? bersubahat dengan syaitan adalah oerkara yang paling dimurkai Allah.
menduakan-Nya dengan yang lain untuk hal-hal yang tidak sepatutnya.
Mesti anda semua perasaan bukan, bahawa ramai orang merubah kejadian diri mereka, memuja kubur-kubur lama untuk mendapatkan kekayaan segera?
Mereka inilah yang tidak tahu akan betapa sempitnya dunia ini sebenarnya.\
Betapa sekejapnya masa berlalu dan apa yang akan terjadia adalah liang lahad yang menanti kita pada bila-bila masa sahaja.

Memang banyak Putri mengarut dalam blog ini dan semuanya bukanlah hiburan yang BEST. Tapi mesej yang sebenarnya yang putri nak sampaikan sungguh banyak dan tidak tahu bagaimana lagi mengungkapkannya.
Sedih? Putri amatlah menitikberatkan HAK ASASI WANITA dan Putri sama sekali berasa hampa apabila masih ada wanita yang masih tidak dapat mempertahankan hak mereka.

Mungkin, Putri sedikit OBSES dengan hak dan nasib wanita. Hal ini kerana wanita merupakan tulang belakang kepada kemajuan negara yang bertamadun dan bertauliah dalam erti kata lain, sekiranya wanita ini tidak mempedulikan hak mereka maka negara itu juga tidak akan membangun dengan jayanya.
Apa sebenarnya maksud HAK WANITA yang Putri ingin sampaikan?
Putri tidak rela melihat wanita terjerumus dalam kancah pelacuran, perdagangan manusia, pembuangan bayi, mangsa pemerkosaan, dan masih banyak lagi penglibatan HITAM yang tidak sepatutnya wanita terlibat.

Bukan mahu mengatakan bahawa nasib wanita hanya di DALAM DAPUR sahaja tapi apa ynag Putri harapkan adalah peningkatan wanita dalam mengelakkan diri dari terlibat dengan semua itu. Kerana wanita adalah sungguh istimewa dan hanya wanita sendiri memahami apa kemahuan yang kita hendakkan.
Sebagai seorang wanita, Putri juga amat-amat berharap agar kaum wanita yang lain berusaha dan menjaga hak kita masing-masing demi membangunkan negara kita yang kian diJAJAH oleh anasir yang mahu menjatuhkan ISLAM dan itu perlulah dicegah.

Bila diingatkan kembali akan agenda-agenda PEMUSNAHAN ISLAM yang ingin dilakukan, hati rasa seperti dibakar hidup-hidup. Sedarkah anda bahawa PESTA SEKS BEBAS, PERHIMPUNAN KUNING dan PEMURTADan DIRI merupakan salah satu PLAN yang sudah lama dirancang oleh MEREKA yang ingin menjatuhkan ISLAM.? Semua ini telah dirancang dan oembangunan dunia baru akan dilakukan oleh mereka yang bertanggungjawab.

NEW WORLD ORDER dengan PUPPET!
mesti anda yang berminat untuk mengkaji mengenai FREEMANSON akan tahu hal ini. Ini kerana merekalah yang digerakkan oleh golongan yang tertinggi untuk menjalankan plan sesuai dengan plan yang telah dirancang sejak dari dulu lagi. Berhati-hatilah kita semua, kerana pemerintah kita juga ada yang menganut gerakan ini. GERAKAN DAJJAL iaitu gerakan membangkitkan dajjal yang mana dikhuatiri bahawa tanda-tanda kemunculan akan berlaku tidak lama lagi berdasarkan beberapa pemerhatian. Sebagai contoh, tasik yang tidak pernah kurang air walau seinci pun kini telah berkurang setiap bulan dan berdasarkan beberapa ayat, dajjal akan muncul sekiranya tasik itu kering. Nah ! apakah perasaan anda kini setelah mengetahui bahawa kita ini sebenarnya dimanipulasi oleh mereka yang berkuasa?

Oleh itu, sedarlah kita sesama insan bahawa dunia ini sempit sebenarnya.

p/s: maaf atas perkara yang terlalu banyak mengarut dan terpulang kepada anda untuk menilai mana yang baik dan buruk sebagai pengajaran dalam kehidupan.

Monday, November 28, 2011

The world's of 20 cities having the most worst traffic jam ! !

Assalamualaikum and have a great day !

So as the topic of the day !
I would like to introduce that.........THE MOST WORST TRAFFIC JAM IN THE WORLD ARE:


 1. Tokyo

2.LA

3.São Paulo

4.Bangkok

5.Moscow

6.Shanghai

7.Mumbai 

8.Mexico

9.NY

10.Seоul

11.Chicago

12.Manila

13.London

14.Jakarta

15.Osaka

16.Venezuela

17.Athens

18. Auckland

19.Rio de Janeiro

20.Kathmandu


----> Pictures credited to "owhyeah"

| Cheap Tricks | How to remove Window 7 Genuine notification ?

Assalamualaikum and have a good day,

Today putri would like to share with you all on how to remove the Window 7 Genuine notification.
Hell yeah ! I know it is really annoying especially when the wallpaper or background turns to ALL BLACK !
So, this some info that you may like to try but hurmmm like people said (it's illegal-> for sure)

first of all:
----> download this Link "Owhyeah"
----> Unzip the "Removewat.exe" and of course "run as administrator"
----> Then wait for the software to run and click you need to click "Remove Wat"
----> Wait for awhile and take some nip of chipsmore !
----> The window will restart and taraaaaa...
There will never shown that annoying notification to you again ! !

You may relax in peace ! owyeahh..

----> To prevent this notification in future please stop all Automatic updates from your PC.


>Post your comment about this ENTRY<


( 0_0; ) sorry for the broken English

Thursday, October 13, 2011

Bila cinta sudah tak SEDAP

assalamualaikum
dan salam sejahtera

entry malam ini adalah cerita pasal CINTA kerek!! ahahhaa layannn





Sepi bila hati sudah tidak ada rasa lagi. Kenapakah? Atau memang hati sudah rasa cuak dengan cinta ini?. Kekadang memang akan terjadi seperti ini bila cinta tak lagi ada rasa, bila sayang tak ada lagi dijiwa kerna apa? Semuanya telah berubah.

Bermula dari awalnya percintaan, yalah kan masih FRESHIE lagi tu pasal la rasa best!! Tapi bila dah genap setahun dua..nah! mulalah nak buang muka, buat perangai. Cukuplah.Berhentilah. Memang tidak berbaloi bertahan mencintai orang yang tidak dapat kita terima lagi kerna apa? Cinta itu tak seharusnya miliki, kerna cinta itu tak seharusnya bahagia.

Kekadang, kita sendiri tidak sedar bahawa cinta itu adalah racun dan madu segala-galanya, kerna cinta itu juga antara penawar dan duri dalam kehidupan kita. Mencintai mereka yang telah berpaling merupakan hal yang terburuk sekali dalam hidup.

Kenapa? Malukah kamu dengan teman-teman kamu bahawa kamu sudah berpisah? Apa? Masih adakah yang mahu peduli pasal kamu kerna cinta? Mestilah tidak! Mereka tidak berhak menghakimi lumrah cinta kamu,kita,mereka dan siapa saja yang telah merasa cinta.

Memang benar! Semua cinta tidak ada yang kekal kecuali cinta pada agama dan sang pencipta. Tapi, bila semua kenangan terindah berubah menjadi kenangan terpahit dalam bercintalah akan memusnahkan kita. Kita harus sedar, gagal bercinta sekali bukan bermaksud anda akan gagal selamanya. Percayalah, nescaya suatu hari kelak akan ada yang lebih baik daripada yang sebelumnya. Itu sudah pasti!

What?Why? panjang kah aku berbebel? Sorrylah. Semua tu hanya kiasan. Hurm. Apa agaknya akan terjadi sekiranya cinta sudah tidak memihak kepada kita? Ini adalah situasi sebelum dan selepas.

Situasi
Sebelum
Selepas
Happy Birthday
Bila masih hangat bercinta, tarikh betday g/bf ingat. Macam-macamlah barang yang nak beli. Itu ini, berhabis duit makbapak tuk g/bf jak semata-mata.
Bila dah rasa bosan, tarikh betday g/bf pon tak ingat dan ada juga yang buat-buat lupa. (malaslah tu nak beli hadiah) sampaikan nak wish betday pon macam HAREM!
Holiday
Bila masih kemaruk cinta, time holiday yang dibajetkan untuk merehatkan diri pon sanggup cancel semata-mata nak tengok pujaan hati. Tengok wayang, makan kepci, jejalan. Penat tu belakang kira
Bila dah malas dengan pasangan, g/bf ajak kuar date pon malas. Sakitlah, ada hal lah, macam-macam! Padahal senang-senang je kat umah maen dota. Syok sendiri. Ces! Hampeh.
Anniversary
Bila tiba time anniversary. Ya Rabbi! Tak ingat dunia. Date sampai malam tak ingat nak pulang umah
Tiba jak time anniversary, terus cakap kat pasangan, member ajak maen futsal. Ada pulak yang memang tak hingat langsung pun!
Time pokai
Bila masih in love tahap cipan! Duit elaun makan pon sanggup beri kat g/bf pinjam dan ada yang bagi ikhlas dari hati lagi tak merungut-rungut even bulan tu pon anda sedang pokai
Bila dah cuak, alahai kedekut bukan main. Ada duit extra OT pun cakap ngah pokai tapi pakai kasut bukan main. SUPRA!

Hurm, semua ni adalah tanda-tanda anda akan ditinggalkan oleh cinta, tak apa. Masih banyak lagi bunga dan kumbang di taman raudah nak di ambil. Apa yang penting, cintailah mereka apa adanya dan bukan cintai hanya kerana rupa paras dan harta yang ada tapi cintai mereka pada agama dan iman yang mereka miliki, cintai budi pekerti mereka.

Dan janganlah menjadi seperti monyet hilang tempat tinggal bila ditinggalkan kekasih hati. Semuanya pasti ada hikmah kerana sesungguhnya yang maha Esa lebih mengetahui apa yang baik untuk kita.

Sedikit nasihat bagi mereka yang telah berkahwin, pertahankanlah apa yang wajar pertahankan kerana meleraikan ikatan kasih setelah lama tercipta akan mendapat kemurkaan-Nya dan tinggalkanlah mereka pabila sudah mendapat petunjuk daripada-Nya bahawa jodoh kamu hanya sampai itu. Dan yang penting, hormatilah dia seperti waktu kamu berkenalan.

Bagi yang nak bernikah tu dan yang telah bernikah tu...cubalah baca dan hayati cerita novel ni SESUCI KASIH SEORANG ISTERI karya Dzie tyea. Cerita yang banyak memberi pengajaran akan pentingnya perkahwinan yang mendapat keredhaan daripada-Nya. (geee..promote novel keluaran Kaki Novel pulak putri ni)

Tuesday, October 4, 2011

Menguji ke'ORIGINAL'an handphone anda

assalamualaikum
dan salam sejahtera

tips ini putri dapat dri senpai putri so..
sharing is caring :)


status ke'ORIGINAL'an handphone hampa semua...
sila lah type kat handfon *#06#
then akan keluar IMEI [ International Mobile Equipment Identity]
semak nombor IMEI handphone korang di kedudukan 7 dan 8
contoh : 358671017470473...
... kedudukan ke 7 dan 8 ialah ******01*******

utk semak ori ke x handfon tu...let's check it out:
02 or 20 : dari China = LOW QUALITY
08 or 80: dari Germany = FAIR QUALITY
01 or 10: dari Finland = VERY GOOD
00 or 03 or 04: dari kilang asal handphone = BEST MOBILE QUALITY
13 : dari azerbaijan =VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH

ohoho lawak senja-senja hari ni.
sila baca :)
Kalau binatang ada facebook, agak-agak apa status mereka?

NYAMUK : Baru habis ronda rumah Ajoi… kenyang burp, Alhamdulillah…

CICAK : isteriku tersepit pintu

KUCING BETINA: “Anak i yang ke-5 baru tanya siapa bapaknya. I bingung nak jawab apa. I sendiri lupa bapaknya siapa.”

AYAM : Kawan2…kalu esok guwe tak update…bererti guwe udah di goreng….I luv u all… jangan luper wat kenduri arwah untuk I yaa…

NYAMUK: Siot, sekali drug addict gua hantam. Gua positif HIV AIDS… uwaaaaaaa

KUCING: Baru je add awek sebelah umah… keturunan PARSI beb!!!

BABI : Aku bengang btol la...die gi pijak taik kucing tapi nama aku yang disebutnye...wei bro! len kali siasat dlu la sape yang berak kt depan umah kaw...tension2..hihi :p

Seorang wanita mencari jejaka yang telah memecahkan daranya!!

Assalamualaikum
dan salam sejahtera

entry hari ini adalah seperti title kat atas...emmm WHAT!!! itu bukan title asallah alahai padahal entry kali ini adalah RENUNGAN untuk WANITA...hehehe jangan marah..saja nak cari gimik je...abaikan tajuk entry kat atas tu ye..apa yang penting putri harap korang renung-renungkanlah apa yang putri dah penat-penat menaip ini (padahal takda idea hahaha)


Salah siapa wanita ternoda? Entahlah kadang-kadang kita sendiri juga tidak tahu siapa yang harus kita persalahkan dalam hal ini. Wanita? Seringkali kita kaitkan dengan ibu, kakak, makcik, nenek,cucu perempuan, adik perempuan, kakak ipar, adik ipar dan sama waktu dengannya.

                Sedar tak sedar, dunia sekarang semakin ganas. Yang Adam sibuk mencari si dara, menodai dan mengotori tanpa ikatan yang sah. Marah? Mestilah marah!!! Siapa tak marah dara kita dah hilang. Ya Allah!! Sesungguhnya terserlah wanita itu serba lemah, mudah terpujuk dan digodai.

Dalam hal ini siapa yang sebenarnya bersalah? Jari masing-masing menunding menindakkan kealpaan sendiri.  Mereka mengenepikan tanggungjawab yang terwujud atas permainan cinta mereka. Kenapa? Sebab wanita ini serba lemah mudah tergoda dan terpujuk, apatah lagi dengan orang yang mereka sayang. Bahkan mereka sanggup menangis demi berkorban apa sahaja untuk yang mereka sayang.

                Namun, sedarkah mereka? Kita? Kamu? Wanita ini mudah terpedaya. Janganlah biarkan diri kamu hanyut dalam gelora duniawi. Sesungguhnya, anugerah yang Allah berikan kepada kita adalah amat bererti! Faham?! Kenapa? Sebab kita dilahirkan dalam keadaan yang sempurna, punya akal dan fikiran, punya hati dan otak. Jangan bertindak mengikut hati tapi bertindak mengikut akal fikiran!!

Sedih, wanita sekarang tidak tahu untung. Mengadaikan maruah demi kaum adam yang sering mencari kesempatan. Ya marah memang marah tapi tak semua juga Adam seperti dujarna, hanya sebilangan. Yang si hawa juga sibuk mengejar material, duit, pangkat dan nama. Tanpa menghiraukan yang mana halal dan mana haram. Pentingkah? Mestilah penting!! Tahu tak, kerja yang haram tidak membawa kita ke syurga, tidak mendapat keredhaan daripada Allah. Ingat! Yang di atas sana lebih mengetahui apa yang kita tidak ketahui dan Dia juga maha melihat apa yang kita buat tak terlihat dek mata kasar manusia.

                Wahai wanita, cubalah kita sayangi apa yang ada pada diri kita. Menjaga dan menghalang anasir yang mahu menghasut kita. Ingat ALLAH selalu, insyaAllah kita terhindar dari melakukan kemungkaran. Tak mengapa jika kamu tidak mahu berubah kerna itu hak asasi kamu tapi sedarlah masih banyak yang melupakan apa yang penting dalam hidup ini.

Tahu kah? Kita melakukan perbuatan terkutuk itu membuatkan kita membunuh nyawa seseorang. Siapa? Mestilah Anak haram yang kamu kandung itu!! BODOH!! Itu ungkapan paling pantas buat mereka yang membuang anak. Kenapa? Sebab mereka tidak mensyukuri dengan lahirnya umat baru ke dunia. Kejam! Mestilah mereka kejam! Bahkan merekalah pembunuh yang paling kejam berbanding pembunuh upah!. Sanggup membunuh darah daging sendiri, membuang dimerata tempat!

                Ces! Cubalah kita selami hati mereka kalau dapat mesti mereka akan mengatakan betapa bersyukurnya mereka kita mengandungkan mereka, betapa gembiranya mereka yang mereka akan sebentar lagi melihat dunia setelah 9 bulan dalam perut kita. Tapi apa yang kita buat? Kita musnahkan impian mereka! Kita gugurkan! Kita matikan! Kita buang mereka! Bahkan sampai sanggup membiarkan bayi kita dimakan oleh binatang buas! Huh! Sungguh kejam wanita sebegini.

                Tolonglah, terlanjur perahu boleh diundur, terlanjur perbuatan menyesal seumur hidup! Kalaulah kita memang tidak dapat menjaga mereka, sekurang-kurangnya bagilah kepada yang memerlukan. Sesungguhnya masih banyak lagi diluar sana berusaha mencari zuriat. Terutama buat mereka yang MENGHARGAI KEHIDUPAN!

                Puas?! Ya! Puas sudah meluah marah yang terbuku, meluah kata apa yang patut. Bukan niat untuk berat sebelah tapi yang salah adalah diri kita sendiri yang membiarkan arus kejahatan mengalir dalam darah kita. Membiarkan mereka diluar sana mengambil kesempatan terhadap kita.
Dari itu, marilah kita menjaga maruah kita! Elakkan kemaksiatan! Elakkan pembuangan bayi! Elakkan pelacuran diri. Kerana itu semua mendapat kemurkaan daripada Allah!

Sekian, artikel diatas tidak ada kena mengena dengan sesiapa mahupun yang sudah mati ataupun yang masih hidup. Ia hanya sekadar renungan buat kita semua. MARI MEMBENTERAS KEZALIMAN!




P/S: maaf atas penggunaan kata yang kasar kat artikel atas 


Saturday, September 17, 2011

| fakta | semua tentang COCACOLA

assalamualaikum
dan salam sejahtera

entry ni putri dapat dari group student informs
so putri nak korang renung2 kanla hehehe bagi yang suka minum coke tu..sila baca ye..

‎10 fakta tentang coca cola..;)

" Fakta seperti yang tersenarai dibawah adalah kajian santifik yang
dibuat oleh ahli sains kesihatan/sosial di USA dan Britain serta
laporan dari seluruh dunia mengenai minuman ringan Coke : Coca Cola.

Di dalam kebanyakan negeri di US, kereta peronda lebuhraya akan
dimuatkan 2 gallon Coke untuk menghilangkan kesan darah di jalanraya
apabila berlaku kemalangan. Cam pasukan SMART dan bomba kita tu,
Harzadous Team. Cuba tanya Plus Ronda atau Polis Lebuhraya, adakah
mereka guna?

Anda di rumah diharap dapat mencuba kajian ini :

1. Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan
hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari. Elok untuk yang
berniaga sup tulang!

2. Untuk mencuci tandas : Masukkan setin air Coke dalam tandas dan
biarkan selama 1 jam dan kemudian 'flush'. Kesan kotoran/hampas akan
hilang dari tindakan 'citric asid' yang berada dalam Coke. Satu bahan
gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis! Rasa-rasa buat sabun badan
boleh tak?

3. Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome
: Lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya
karat hilang!

4. Untuk menghilangkan kesan 'corrosion' atau hakisan pada skru/nat
bateri kereta : Tuang saja setin Coke pasti kesan hakisan hilang serta
merta.

5. Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuang setin Coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.

6. Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian : Tambahkan
setin Coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam
biasa. Kesan minyak tu pasti hilang. Kemudian bolehlah minum air
basuhan tadi berperisa coke.

7. Cermin kereta anda berdebu/kotor/melekit ? Celup tuala dengan
Coke dan lap.Pasti bersih. Tak payah guna tin sembur cuci cermin cam
jual di Yawata tu kerana ianya amat mahal!

8. Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. Ia mempunyai pH 2.8. Ia
boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. Kilang Perwaja/besi
mesti suka ni!

Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang
lain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit
osteoporosis.

Sila lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam lori tangki,[
bukan lori yang bawa Coke siap dalam botol/tin] pasti dilengkapi dengan
tanda amaran "Bahan Kimia Bahaya" atau"Bahan Penghakis : bahaya". Lori
tangki itu juga diselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelak lori
tu dihakis. . Tolong jangan letak/parking kereta berhampiran lori
tangki yang ada tanda amaran tu, silap-silap tengah bawak kereta, putus
2 sebab hakisan/karat.

9. Para pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci
bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun. Wahh...mesti buat
overhaul ni!

10. Kandungan gulanya 18 sudu cawan teh satu tin Coke. Cuba try
bancuh kopi/teh dengan 18 sudu gula tu kat rumah dan minum mesti
termuntah tapi tambahkan citric asid, mesti muka tersenyum. Tambah pula
dengan ais!. Wahh! Rasa cam minum Coke berperisa kopi. Asid tersebut
akan bertindak terhadap lidah untuk memberi signal kepada otak bahawa
air yang diminum tidak berapa manis. Lidah ngan otakpun kena tipu.
Semua minuman ringan menggunakan asid yang sama. Tak kiralah Pepsi.
7-up, Drinho, Yeos, Milo, F&N dll. Sama jer! Anak bapak dan
Keluarga 69.

Coke membawa maksud dadah Cocaine. Asal minuman Coke adalah dicipta
untuk menghilangkan rasa letih dan mengkhayalkan untuk para pekerja
buruh. Cam candu masuk China dulu. Antara isi kandungannya adalah
ekstrak dari daun coca [cocaine] dan kacang Cola. Tu yang mai perkataan
CocaCola tu.

Cuba rendamkan gigi [gigi yang patah ker tapi kalau nak rendam gigi
dalam mulut tu pun boleh gak] dalam satu mangkuk Coke, pasti gigi tu
hilang/lebur dalamasa 24-49 jam. Yang mana sakit gigi, try cara ni,
kot-kot gigi tu bleh hilang!

Kalau anda tak suka minum kopi tapi suka sangat minum Coke, sama
jer! Anda minum Caffein, bahan yang sama dalam 2 minuman tersebut.

DiIndia, negeri Andhra Pradesh dan Chattisgarh secara spesifiknya,
para peladangnya menggunakan Coke sebagai semburan untuk membunuh
serangga perosak dalam ladang kapas dan cili mereka. Jadi racun
seranggalah pulak. Saper ada tanam pokok cili kat rumah tu, semburlah
Coke untuk bunuh serangga. Cili tu rasa pedas manis berperisa coke kot?
Cubalah!

Jadi, sambil-sambil kita minum Coke tu, bolehlah pada masa yang
sama cuci cermin kereta, cuci baju, buka nat skru, cuci tandas , sembur
serangga dll. Rupa-rupanya Coke ni boleh dibuat bahan gantian emergency
jika bahan cuci/pelincir/penghakis habis kat rumah. Semua fakta diatas
anda boleh cuba sendiri dirumah jika tak percaya. Yang mana tak pass
sains khasnya kimia dulu masa sekolah bolehlah buat eksperimen sains
kimia ni kat rumah.

P/S: masih sanggup minum coke??hhoho nasiblah putri tak suka sangat coke ni hoho :)
peace.

Friday, September 16, 2011

| cheat | DoTa

assalamualaikum
dan salam sejahtera

hahah entry hari ni pasal cheat tuk game DOTA..
hellooo....dota best juga tau bila pandai main wakaka tpi putri ni bru jak belajar main so kira newbie lagi..
lepas godak gadik mr.google..jumpa plak cheat tuk game dota ni..
anyway putri nak creditkan kat sini

Dota Allstars

Cheat Codes:
------------
Submitted by: RM

TenthLevelTaurenChieftain - Plays a special song
                            (WarCraft III: The Frozen Throne ONLY)
WarpTen                   - Speeds construction of buildings and units
IocainePowder             - Fast Death/Decay
WhosYourDaddy             - God mode
KeyserSoze [amount]       - Gives you X Gold
LeafitToMe [amount]       - Gives you X Lumber
GreedIsGood [amount]      - Gives you X Gold and Lumber
PointBreak                - Removes food limit
ThereIsNoSpoon            - Unlimited Mana
TheDudeAbides             - Fast spell cooldown
StrengthAndHonor          - No defeat
ItVexesMe                 - No victory
Motherland [race] [level] - level jump
SomebodySetUpUsTheBomb    - Instant defeat
AllYourBaseAreBelongToUs  - Instant victory
WhoIsJohnGalt             - Enable research
SharpAndShiny             - Research upgrades
IseeDeadPeople            - Remove fog of war
Synergy                   - Disable tech tree requirements
RiseAndShine              - Set time of day to dawn
LightsOut                 - Set time of day to dusk
DayLightSavings [time]    - If a time is specified, time of day is
                            set to that, otherwise time of day is
                            alternately halted/resumed


Hints for Kardel Sharpeye:
--------------------------
Kardel is one of the easiest heroes to control in the game.But you can
turn him into one of the strongest heroes you have ever seen. Kardel is
an AGI type hero so what he needs are agility items. He has low life so
he is considered "soft" so you need to make him "harder".He is also ranged
and has a slow attacked speed so he needs items to increase attack speed
and his over all speed.Here are the items that Kardel needs to improve
himself:

1. Quarter staff-he really needs this thing!
2. Boots of Speed-he is so damn slow!
3. Boots of Travel-composed of Boots of speed-if you have enough money buy
   this thing so that he can teleport himself.
4. Helm of Dominator-comprised of Mask of Death and Helm of Iron will-this
   will give him life steal and the ability to control creeps.
5. Butterfly-comprised of Eagle Horn,Quarter Staff(that's why you really
   need it), and the Butterfly itself-if you want to,double this thing so
   that you have a 60% chance of dodging attacks and it increases your hit
   points too.
6. Power Treads-Keep clicking it to add up to your hit points or your life.
7. Bracer-composed of Gauntlets of Strength and circlet of nobilty-probably
   one of the most important stuff that you need on Kardel.This thing gives
   Kardel the toughness that he needs.



Tips for Jah'rakal:
-------------------
Level tips: Take only Jah'rakal's third and first skill when you're at the
starting level of 1-5. Take the last skill when you reach level 6. DO NOT take
Jah'rakal's second skill unless you've already maxed-out your 1st, 3rd, last
skill and your stats.

Note: Try "Harassment" meaning; simply killing/scaring or putting your enemy
Hero to near-death from the start and not letting him/her level up, this would
guarantee you a sure win in your 1 on 1 Battle.

Item tips: At your starting level. Try get 3 "Wraith Bands", a "Boots of
Speed or Power Treads (Green= Agility)", a "Ring of Basilius (you may choose
Helm of the Dominator or Mask of Death if you're trying to save-up gold)", and a
"Teleportation Scroll (or 2 Healing Salves instead)". If you have achieved a
high level (level 6 or so). Try saving-up gold for the following items: "Sange and
Yasha", "Buriza do Kyanon", "Satanic", "The Butterfly",
a "Cranium Basher (you may replace this instead with the Black King Bar)", and
the "Eye of Skadi" (you may replace this with the Stygian Desolator or Lothar's
Edge).


A Lot of Gold:
--------------
Press the Space bar the type "-test" and after that type again "-Gold 999999999"
Eigth 9s because it says on description it was only 4 but if you double it (8)
That's how you get a lot of money!


P/S: hahah heroes yang putri dah guna hurmmm
naga siren, axe, giant stone, soul stealer ngan puck..
hurm...setakat ni..giant stone best gak tapi lambat sangat la dye gerak...
hahahaha anyway syapa yg pandai leh ar ajar putri kan2 ^^
 game ni boleh buat orang addict larh

Wednesday, September 14, 2011

| tips | What must you do when you're being robbed at the ATM machine?

Assalamualaikum
dan salam sejahtera..

Betul tak english kat atas tu??hohoh anyway  putri nak share sedikit info bagaimana nak menghadapi kejadian seperti diatas..

Firstly, if you're being robbed at the ATM machine..
Please, key-in your pin inverse(example: if your password is 123456 than key-in 654321), the money that you want will cash-out but in a time,
police also came to find you as this tehnique is very rare among us.

So, the robber may not runaway as if you're lucky ^^

hoho..amacam??
skill ni memang jarang kena guna..tapi apa-apa pun,
sekiranya anda dirompak dan dipaksa mengeluarkan wang...sila key-in password anda secara terbalik.
sebagai contoh : password anda ialah 123456 then key-in 654321,
duit akan keluar tapi pada masa yang sama polis akan segera ke tempat kejadian.!

P/S: wuargh!!! lama tak update blog..windu aty pulak ^^

Monday, September 5, 2011

Gila! Wanita belasah "ANU" kekasih.

Assalamualaikum
dan salam sejahtera

Dunia-dunia...sekarang banyak jak perkara gila berlaku..esh-esh..
ikuti cerita selanjutnya dibawah.

KUALA LUMPUR: Seorang lelaki yang melecur di perut dan kemaluannya selepas disimbah air panas oleh teman wanita terpaksa berlari bogel lebih lima kilometer (km) bagi mendapatkan bantuan di Balai Polis Kota Damansara, dekat sini, kelmarin.
Dalam kejadian jam 8 pagi di sebuah hotel di Jalan PJU5, Kota Damansara di sini, mangsa yang berusia lewat 20-an, diserang teman wanitanya berusia 24 tahun selepas berlaku pertengkaran apabila mangsa mahu menamatkan perhubungan.
Menurut sumber, sebelum kejadian pasangan terbabit dilaporkan bertengkar selepas mendaftar masuk ke hotel itu kira-kira jam 11 malam, Sabtu lalu.

“Suspek meninggalkan hotel itu dan pulang ke rumah dalam keadaan marah apabila mangsa mahu memutuskan hubungan dengannya.


“Bagaimanapun, wanita itu datang semula ke hotel berkenaan kira-kira jam 8 pagi kelmarin (Ahad) dengan membawa beg pakaian mengandungi pelbagai senjata iaitu tiga pisau, tukul besi, dua gunting, seketul bata dan rantai besi dipercayai mahu digunakan untuk menyerang teman lelakinya,” katanya.

Sumber: Mymetro

P/S: Mesti mpuan tu risaukan tak laku..yelah, macam dah tidur je ngan bf tu yang berang tu..adeh..tak patut-tak patut..dah tahu bf camtu janganlah cari dia lagi..perkara dah berlaku apa boleh buat..yang laki pulak tak pandai jaga sangat hati gf..adeh kan naya..

Lebam! Nak marah pun agak-agaklah!!

Assalamualaikum
dan salam sejahtera

Esh-esh-esh..duniawi sekarang macam dah nak kiamat!
Orang dah minta maaf, agak-agaklah nak emanas tu
Ini tidak, tapi melukan orang yang cuba meleraikan sengketa pula kena.. Hellooo..awak bukannya budak oke!!Think matured sikitt...

Harap-harap apa yang telah terjadi ini menjadi ikhtibar untuk semua agar perkara sebegini tak berlaku lagi oke.


AMPANG: Gara-gara ingin meleraikan pergaduhan akibat perselisihan faham kerana seorang remaja lelaki bermain mercun di kawasan perumahannya, seorang wanita menanggung kesakitan dan lebam di leher serta belakang badan akibat dipukul menggunakan kayu oleh seorang wanita yang juga jirannya di Taman Kencana, di sini, kelmarin.

Mangsa, Maya, 26, berkata dalam kejadian kira-kira jam 8.30 malam, dia berada di dalam rumah apabila terdengar kekecohan seperti orang bertengkar di luar.


Dia meninjau apa yang berlaku sebelum mendapati kira-kira enam orang yang juga jirannya mengepung seorang remaja lelaki kerana dipercayai tidak berpuas hati dengan tindakan remaja terbabit bermain mercun berhampiran rumah mereka.

“Sebaik mendekati mereka, saya mendapati seorang remaja lelaki yang juga kenalan anak tiri saya dikepung jirannya itu kerana tidak berpuas hati dengannya yang bermain mercun.


“Remaja terbabit datang ke rumah jiran saya untuk memohon maaf kerana bermain mercun, tetapi ahli keluarganya tidak berpuas hati,” katanya.


Beliau berkata, dia cuba menenangkan suami jirannya itu yang masih tidak berpuas hati dengan remaja terbabit, tetapi tindakannya tidak disenangi.

“Saya yang ditemani suami berunding dengan suami jiran itu dan berharap pertengkaran diselesaikan cara baik selain menerima maaf remaja terbabit, tetapi dia mengugut supaya saya tidak masuk campur.


“Tiba-tiba, dia meluru keluar dari rumahnya sambil memegang sebatang kayu dan menekan kayu berkenaan pada leher saya menyebabkan tekak saya berasa perit,” katanya ketika ditemui.


Suspek yang masih tidak berpuas hati kemudian memukul belakang badan mangsa hingga bengkak.


Bimbang jirannya itu melakukan sesuatu lebih buruk, suami mangsa menariknya dan meminta suspek tidak memukul isterinya.


“Suami membawa saya membuat laporan di Balai Polis Pandan Indah,” katanya.


Maya berkata, dia menjalani pemeriksaan kesihatan susulan terhadap kecederaannya di Hospital Ampang dan doktor mengesahkan dia bengkak dan lebam kesan dipukul selain masih berasa kesakitan di belakang badan.


Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Amiruddin Jamaluddin ketika dihubungi mengesahkan polis menerima laporan terbabit dan berkata siasatan lanjut dijalankan.


Sumber: Metro

P/S: Kan dah budak tu minta maaf, at least jangan lah panjang-panjangkan lagi. Ini tidak, macam kes balas dendam ada pulak (Ambik kesempatan dalam kesalahan) esh! memang teruk..hurm..yang budak ni pun bangang betul..kenapalah main kat kawasan perumahan kan dah jadi kes adeh...kesian wanita yang kena tempias amarah tu..tak patut..tak patut (Mail punya style)

Trend simbah asid makin berleluasa!!

Assalamualaikum
dan salam sejahtera..

Apa dah nak jadi dengan dunia kita sekarang ni,
dulu simbah asid kat orang yang tak kenal then mangsa pulak wanita..pastu sekarang ada lelaki
tapi kes yang ini pula pasal wanita yang  cemburu dengan MADU sendiri.
Macamlah laki dia tu tak ceraikan dia kalau buat benda macamtu esh-esh-esh..


TEMERLOH: Akibat cemburu buta, seorang wanita melecur di muka selepas disimbah asid oleh seorang lelaki tidak dikenali yang diupah madunya dalam kejadian di Tanjung Kerayong, dekat sini, pada 30 Ogos lalu.

Dalam kejadian kira-kira jam 9.30 malam, mangsa berusia 27 tahun dan berasal dari Indonesia yang mendapat taraf penduduk tetap, melecur di muka, tubuh dan tangan dikejarkan ke Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (Hoshah), dekat sini, untuk menerima rawatan.


Sebelum kejadian, mangsa berada di rumah abangnya selepas pulang dari pasar malam dihampiri seorang lelaki tidak dikenali sebelum suspek menyimbah sejenis cecair pada muka mangsa.

Akibatnya, mangsa meraung sambil menekup muka menahan kesakitan sebelum dibantu suaminya berusia 30-an dan dikejarkan ke Hoshah.


Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Md Nor Mansor, berkata susulan itu, polis menahan seorang wanita iaitu madu mangsa di Selayang, Kuala Lumpur, Jumaat lalu.


Menurutnya, siasatan awal mendapati, kejadian terbabit dipercayai bermotifkan cemburu apabila wanita itu mengupah seorang lelaki lain untuk menyimbah asid pada mangsa.

“Polis mengklasifikasi kejadian terbabit mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan kerana mendatangkan kecederaan parah,” katanya.


Sumber: Berita harian

P/S: kan bagus kalau bermadu macam Siti Khadijah dan yang lelaki pula...tolonglah adil dengan isteri sendiri. tengok bila benda dah jadi begini, bukan saja isteri dihukum di akhirat kelak tapi suami lagi teruk kena sebab tak berlaku adil dengan isteri..aduiinaa..

Nenek menjadi superhero menyelamatkan seorang wanita

Assalamualaikum
dan salam sejahtera

Macam-macam benda yang sanggup kita buat kalau dah nama sayang kan??
Kes ni sama dengan berita yang baru saja dipostkan kat tweet saya..

sumber: www.kosmo.com.my


Seorang wanita nekad memasuki sebuah rumah papan yang sedang terbakar bagi menyelamatkan nyawa ibu dan dua cucunya dalam kejadian di Bukit Temiang dekat sini hari ini.

Che Jaezah Saidun, 45, berkata, semasa memasuki rumah itu, api sudah marak di bahagian bumbung dan telah hampir runtuh namun bersyukur kerana kesemua mereka dapat diselamatkan dalam kebakaran yang berlaku kira-kira 1.30 tengah hari.


Che Jaezah berkata ibunya, Habibah Safar, 70, yang baru menjalani pembedahan mata dan dua cucunya, Tengku Putra Shakirin Mohd Nordin, 5, dan adiknya, Tengku Putri Sofia, 3, berada dalam rumah itu ketika kejadian manakala beliau berada di rumahnya yang terletak berhampiran rumah ibunya.

Katanya, beliau membawa turun ibunya terlebih dahulu ke tempat selamat sebelum bergegas semula ke dalam rumah itu bagi menyelamatkan dua cucunya yang berada dalam sebuah bilik manakala anggota keluarga lain yang menghuni rumah itu keluar bekerja.

Kebakaran itu turut memusnahkan dua buah kereta, sebuah van dan sebuah motosikal.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Kangar, Johari Othman ketika ditemui di tempat kejadian berkata, pihaknya menerima panggilan pada 1.40 tengah hari dan tiba di lokasi kejadian kira-kira 15 minit kemudian bagi mengawal kebakaran.

Turut membantu mengawal kebakaran daripada merebak ke kawasan berhampiran ialah pasukan bomba sukarela daripada balai bomba sukarela Pauh, Padang Besar, Kuala Perlis, Gial dan Kodiang.

Johari berkata, punca kebakaran masih disiasat dan kerugian dianggarkan bernilai RM70,000. Bernama

Sunday, September 4, 2011

Pelacur pun perlu ada tiket bekerja

Assalamualaikum
dan salam sejahtera

Apa dah nak jadi dengan dunia sekarang?
Pelacur pun dah macam kerja halal pulak..kena beli tiket sebelum mulakan kerja..adui..ada pulak macam ni

Sumber: http://kosmo.com.my


BONN - Para pelacur di bandar ini di Jerman dikehendaki membawa tiket yang dibeli dari sebuah mesin meter semasa mereka bekerja.

Mesin meter itu kelihatan sama seperti meter tempat meletak kereta.

Jika para pelacur itu tidak membeli tiket tersebut, mereka akan dikenakan denda.

Di Jerman, para pelacur perlu membayar cukai pendapatan.

Kira-kira 200 pelacur dianggarkan bekerja di bandar ini.

"Terima kasih dengan kaedah ini. Kami mampu untuk mengenakan cukai terhadap pelacur dengan penuh keadilan sama seperti orang lain," kata jurucakap pentadbiran bandar ini, Isabelle Klotz. - Agensi


P/S: Mudah-mudah My tak buat benda macam ni oke :)

Ratu Mesir mati guna losyen kulit

Assalamualaikum
dan salam sejahtera


BERLIN: Ratu Mesir kuno, Hatshepsut, didapati meninggal dunia kerana meracun diri sendiri secara tidak sengaja dengan menggunakan losyen kulit mengandungi bahan penyebab barah yang tinggi, menurut kajian baru Universiti Bonn.
Dipercayai dibunuh suatu ketika dulu, Hatshepsut, mungkin juga maut kerana punca lain iaitu berkemungkinan besar losyen kulit yang digunakan, kata sarjana Jerman.
“Ada bukti kuat di sini dari segi itu,” kata pakar farmakologi, Helmut Wiedenfeld, dari Universiti Bonn.

Penyelidik menemui bahan penyebab barah dalam termos yang mengandungi minyak sapu kulit yang digunakan firaun wanita kira-kira 3,500 tahun lalu. Keluarga Hatshepsut diketahui menghidap masalah kulit.

“Kita sudah lama tahu Hatshepsut menghidap barah dan mungkin mati kerananya. Kini kita tahu apa penyebabnya,” tambah pakar Mesir universiti berkenaan pula, Michael Höveler-Müller.

Penyelidik menganalisis kandungan botol kecil haruman yang ditempatkan di Muzium Mesir di universiti itu, mendedahkan kandungannya termasuk minyak palma dan minyak buah pala, selain lemak poli tidak tepu yang digunakan untuk melegakan sakit kulit seperti ‘psoriasis.’
Menariknya, gabungan itu mengandungi benzo(a)pyrene, komponen penyebab barah tar yang kini diharamkan dalam kosmetik.

Pakar Mesir pernah menganggap Hetshepsut dibunuh tetapi kajian terbaru menunjukkan barah atau diabetes adalah punca kematiannya, pada lingkungan usia 35 tahun.

Hatshepsut, yang memerintah Mesir pada abad ke-15 Sebelum Masihi, memulakan penguasaannya sebagai Raja Muda kepada anak tirinya.

Apabila anak tirinya sudah cukup umur, Hatshepsut, enggan menyerahkan takhta dan menjadi pemerintah bersama. Hatshepsut kerap dirujuk menggunakan sebutan lelaki dan dipaparkan memakai janggut palsu tradisi firaun.

Pemerintahan Hatshepsut dilihat oleh sarjana sebagai kemuncak kestabilan dan kemakmuran Mesir. Dia dikebumikan di Lembah Raja, dan petanda paling popularnya ialah tinggalan kuil di Deir el-Bahari. – Agensi

Sumber: http://www.bharian.com.my

Akhir-akhir ini, putri b

Malu muka hancur, Tangguh majlis tunang

Assalamualaikum
dan salam sejahtera

kenapa manusia sekarang tidak pernah bersyukur dengan apa yang dimiliki?
Sehingga kini, masih ada yang ingin mengubah bentuk ciptaan-Nya..Ubah itu, Ubah ini..
MOga-moga menjadi iktihar apa yang putri dapat info selepas godak gadik twitter putri tadi.

Sumber: www.hmetro.com.my


Seorang gadis merana dan terpaksa menangguhkan majlis pertunangan selepas sambutan Aidilfitri gara-gara produk kecantikan digunakannya menyebabkan kulit mukanya menggelupas.


Mangsa yang sebelum ini membeli dan menggunakan produk krim itu dibelenggu rasa malu berikutan kulit wajahnya ditumbuhi nanah berdarah, selain parut yang menjijikkan akibat penggunaan produk itu.

Mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Lin, 29, berkata mukanya menggelupas selepas menggunakan produk sebuah syarikat tempatan dipercayai berpunca daripada kandungan kimia Hydroquinone atau Tretinoin dalam produk ditawarkan.

Menurutnya, dia sebelum ini membeli produk itu awal Ogos lalu melalui rakannya yang menyarankan produk itu selepas mendapati warna kulit wajahnya tidak sekata.

Saya mencuba produk kecantikan itu bagi memulihkan kulit dengan harapan ia mampu mencerah dan mencantikkan kulit wajah sebelum melangsungkan pertunangan pada 10 September ini, katanya ketika ditemui semalam.

Menurutnya, dia yang mempunyai kulit sensitif menggunakan produk itu pada waktu malam seperti disarankan.

Namun saya tidak sedap hati apabila kulit muka jadi radang kemerahan selain menggelupas dan jerawat yang sudah tiada muncul semula.

Rakan saya menasihati supaya terus menggunakan krim yang berharga RM60. Namun kulit muka semakin rosak hingga saya mengambil keputusan menghentikan penggunaannya pada 20 Ogos lalu, katanya.

Menurutnya, dia segera mendapatkan rawatan di sebuah klinik pakar di Ipoh sebelum doktor menasihatisupaya tidak lagi menggunakan krim yang dipercayai mengandungi kimia hydroquinone dan raksa.

Saya menyesal menggunakan produk itu yang tidak mempunyai kelulusan Kementerian Kesihatan. Malah, ia pernah beberapa kali diserbu penguatkuasa farmasi kementerian, namun masih meneruskan kegiatan, katanya.

Menurutnya, dia akan membuat aduan kepada pejabat Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM) Ipoh, Perak bagi menuntut ganti rugi berhubung kejadian dialaminya.

Ketua Penolong Pengarah Kanan Bahagian Penguat Kuasa Farmasi Kementerian Kesihatan, Mazlan Ismail berkata, orang ramai perlu berhati-hati memilih produk kecantikan susulan penemuan berpuluh produk yang didapati mengandungi kimia terlarang.

P/S: Kan bagus klo kita guna petua kampung.Lagi selamat.
Nak muka putih lembut, guna je putih telur dan tisu wat masker muka ^^
guna tomato nak haluskan kulit
timun wat segarkan mata..

Happy Monday ^^



Peluru mampu tembus jaket kalis peluru!

Assalamualaikum
dan salam sejahtera

Pasti korang dah pernah dengarkan arwah jurukamera BERNAMA tv3 meninggal ditempat kejadian kerana peluru curi. Berikut adalah sedikit renungan dan mohon agar kerajaan memperkasakan lagi langkah keselamatan krew agar perkara sebegini tidak berlaku lagi.

Sumber: http://berita-harian-online.com


Pemakaian jaket kalis peluru tidak dapat menjamin keselamatan jurukamera BernamaTV, Noramfaizul Mohd. Nor kerana saiz peluru yang digunakan adalah besar dan mampu menembusi jaket tersebut, kata ketua pasukan perubatan misi bantuan kemanusiaan Kelab Putera 1Malaysia ke Somalia, Datuk Dr. Alwi Abdul Rahman.


Beliau berkata, peluru yang mengenai Allahyarham adalah besar, dan menjejaskan dua organ penting mangsa iaitu jantung dan paru-paru.

“Walaupun pakai vest tapi masih boleh tembus. Peluru itu memasukigrey area… masuk dariarmpit dan tembus ke bahu. Selepas terkena tembakan itu dia langsung tidak sedarkan diri, katanya kepada pemberita selepas tiba di Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Subang, dekat sini hari ini.

Dr. Alwi merupakan salah seorang daripada 55 anggota misi kemanusiaan Kelab Putera 1Malaysia ke Somalia termasuk Allahyarham Noramfaizul yang maut Jumaat lepas akibat terkena tembakan curi semasa membuat liputan di Mogadishu. Bernama

 P/S: Sedekahkan AL-FATIHAH kepada Allahyarham Noramfaizul.
Moga beliau diampunkan dosa dan ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman.

Nurse tengok Tv, wanita bersalin MAUT

Assalamualaikum
dan salam sejahtera..


OUAGADOUGOU: Penunjuk perasaan membakar wad bersalin di Burkina Faso selepas seorang wanita yang sepatutnya melahirkan anak sebaliknya meninggal dunia kerana jururawat asyik menonton televisyen, memaksa kerajaan negara Afrika Barat itu berjanji untuk mengambil tindakan.
Mangsa yang hamil anak kembar, meninggal dunia Rabu lalu di klinik di bandar terpencil Bobo-Dioulasso selepas mengharungi azab sakit bersalin, kata suaminya, Adama Traore.
Ia adalah kejadian terbaru kematian wanita hamil di wad bersalin di negara itu. Traore, yang bercakap kepada wartawan menerusi telefon kelmarin, berkata dia membawa isterinya ke wad berkenaan 24 jam sebelum itu.

Jururawat meninggalkan isterinya seorang diri dalam bilik bersalin dan terus menonton televisyen, membiarkan mangsa menanggung kesakitan hingga maut.

“Saya merayu mereka membantu isteri saya bersalin tetapi mereka suruh saya pulang,” kata Traore.

Akur kepada tradisi Afrika Barat, yang tidak membenarkan lelaki masuk campur dalam kelahiran anak, Traore, meninggalkan hospital.
Dia menerima panggilan kecemasan keesokannya daripada seorang saudara perempuan yang menemani isterinya dan bergegas ke wad. Kematian isteri Traore dan anak kembarnya mencetuskan kemarahan penunjuk perasaan yang membakar wad itu.

Seorang lagi wanita yang ditemubual oleh radio kebangsaan kelmarin berkata dia kehilangan anaknya yang berusia tujuh bulan di wad bersalin sama.

Julai lalu, seorang lagi wanita hamil terkena kejutan elektrik di sebuah wad bersalin di pinggir ibu kota, Ouagadougou, yang mencetuskan bantahan.

Di sebalik subsidi kerajaan untuk mengurangkan kematian ketika bersalin, kadar kematian masih lagi antara yang tertinggi di dunia pada 307 setiap 100,000 kelahiran atau 2,000 kematian setiap tahun, menurut statistik rasmi.

Kelmarin, delegasi ahli perundangan diketuai Menteri Dalam Negeri, Jerome Bougouma, melawat keluarga Traore.

“Disebabkan kelalaian menjadi punca kematian, pasti ada tindakan,” kata Ketua Setiausaha Kementerian Kesihatan, Dr Souleymane Sanou.

Traore berkata, dia tahu sebelum meletakkan motosikalnya Rabu lalu yang dia tidak sepatutnya meninggalkan hospital.

“Apabila sampai dan meletak motosikal, daripada wajah mereka saya tahu sesuatu yang tragik berlaku. Saya dapati isteri saya terbaring, sudah meninggal dunia di lantai.

“Jururawat langsung tidak mengangkatnya. Pada saat akhir, isteri saya merintih kesakitan dan terjatuh daripada katil,” katanya. – AP


Sumber: www.bharian.com.my

P/S: Apa nak jadi dengan kerja murni macam ni??esh2...nasiblah My xseteruk negara ini..moga-moga kita jadikanlah perkara ini sebagai ikhtihar kita dalam menyempurnakan tugasan.

Wednesday, August 31, 2011

| Fun tips | How to know your laptop's gender??

Assalamualaikum
dan salam sejahtera
selamat menyambut syawal..

Laptop/computer ada gender ke?? mesti lah ada...nak tahu amacam?sebelum memulakan tips..Tips ni Putri creditkan kepada senior IM Putri, Abang Fizowl (korang boleh cari dia kat FB- click sini-

Firstly,
Run or Search your NOTEPAD

Secondly,
Type this into your NOTEPAD

CreateObject("SAPI.SpVoice").Speak"I love you"




You may copy paste that line into your NOTEPAD






Thirdly,
Save your document as COMPUTER_GENDER.vbs
in any location you want to.




Finally,


Double click or enter the file and listen to the voice!!


whether your laptop is boy or girl...






OTHER TIPS:


You may edit the sentences at the underline word with your own word to get more fun


CreateObject("SAPI.SpVoice").Speak"I love you"




But, make sure the format is ".vbs" 




GOOD LUCK!!!


You can ask me question if still don't understand this steps




p/s: ahaha BI putri hangkang lorh :P

Wednesday, August 24, 2011

| tips | How to survive in HOSTEL??

assalamualaikum
dan salam sejahtera..

heheh tajuk entry putri tu betul ke x??(tak pandai sangat BI ni hoho)
oke so hari yang sangat berbahagia ini, putri nak bagi tips macam mana nak survive kat hostel.
Putri faham, kat hostel takde sediakan dapur untuk MEMASAK tapi hari ini putri akan ajar korang memasak cara ILLEGAL wahaha kejam ke x?? ikuti selanjutnya...

So, murid-murid..
sediakan HEATER or SATERIKA korang.
benda ni adalah senjata utama korang but firstly pastikan semuanya bersih dan selamat oke ^^

1. MAGGIE


Cara nak masak ni mesti korang da tahukan??
Bagi student-student diluar sana, makanan ni lah yang buat kita survive ketika kita POKAI!! ahahah
So, korang mesti nak cuba selera lain kan??? especially for breakfast ^^

2. STERIKA expresso


TERKEJUT?? hahah maybe cara ni dah diketahui oleh mereka yang lain anyway putri akan ajarkan cara-cara bagaimana nak aplikasikan roti bakar ini menggunakan STERIKA

Langkah-langkah adalah seperti berikut:

1. Gosokkan sterika korang hingga bersih
2. ALaskan tisu or kain kat papan sterika
3. Letakkan ROTI korang dan lapis lagi dengan tisu or kertas (bagi mengelakkan kotoran)
4. Tekan dan gosok sehingga kering
5. Terbalik-balikan roti korang oke ^^
6. Hasil kadang-kadang bergantung dengan cara korang heee tapi mostly, roti bakar ini akan KEMPIS but ranggup

Langkah-langkah aplikasikan sterika kat roti bakar boleh di buat untuk NUGGET


Jangan terkejut oke...tapi klo nak aplikasikan sterika kat nugget perlukan masa yang sedikit lama sebab nak keringkan kelembapan kat dalam isi nugget tu.


3. Magic HEATER

Move to new application,
sekarang putri akan ajar korang untuk buat telur rebus (alah ni benda basic aja ^^).


Langkah-Langkahnya:
1. Isikan heater korang dengan air (ikut paras air yang ditetapkan oke)
2. Masukkan telur dan tekan sius ON
3. Tunggu telur rebus ini matang (Air dah masak maknanya da masaklah telur tu hehe)
4. Klo korang nak reuse balik air telur tu nak minum pastikan korang basuh dulu telur ayam tu oke hihih
 klo nak masak telur masin pon boleh juga bah

owh ya, klo korang suka telur rebus..korang kena rajin-rajinlah jenguk telur tu kat heater oke :)
nak sosej??boleh apa salahnya



SOSEJ? maybe ada yang belum try kan.
tapi yang putri nak ajar ni just SOSEJ REBUS yang mana sesuai campur ngan roti juga hohoh

Langkah-langkah nak aplikasi ni senang dan sama seperti telur rebus cuma apa yang kurangnya..
Sosej ini perlu dipotong dan masukkan di dalam kontener.

Kemudian masukkan air yang baru lepas mendidih then tutup. Ini kerana mengelakkan sosej menjadi sangat LEMBIK..

BUT, if korang nak masak sekali dengan telur rebus pun "no hal" because apa yang penting, korang kenalah rajin-rajin jenguk heater tu..

dan if nak removekan sosej rebus dari heater yang sedang ON.. sila pastikan sudu or apa-apa korang tu bukan besi atau benda yang boleh menyerap arus elektrik. (Gila...korang nak kena KARAN ke ? dasyat2)..

Langkah terakhir...pandai-pandailah korang bawa RICE COOKER secara haram kat dalam hostel oke wahahah kidding,,,,
korang tapaulah bah nasi kat cafe or dewan makan..tak susah pon ^^

Hurm..so amacam?nak try? putri dah try (biasalah student hidup sendiri) so apa-apa pun just take care dan SAFETY FIRST oke ^^

p/s: SELAMAT MENCUBA :)

Klik to enlarge (doodle putri tak kiut kan?huhuh)