Friday, April 1, 2011

bunuh diri? not a good decision!!

napa la ek owg skg ni?sgup bunuh diri smata2 nak lepaskan diri dri tkanan... fikir best ke tmpt neraka tu?
esh...knpala manusia skg ni short thinking!!
budu...baru ni ary rabu..tyme tu aku ada pjumpaan bulan sabit(PBSm)
kira2 30hb march 2011..
dgr2 budk tu budk sabah..kira cm indian-muslim..
esh2 da tu bdk taun dua gik kat unimas tu...
xingt fmily btul..
yg aku fahm sal kdaan dya ni..
dya DEEP-press ngan kdaan dya yg bz...ngan ada gik sorg budk yg jeles kat dya..
budak tu ada blog kunu...
( http://shacess.wordpress.com )
larh klo xsilap..
ag satu budak niyh cm wat DEATH NOTE je...
byk larh yg dya tlis.. aku xdpt accs blog dya cz lum wat wrdpress gik..huhuh
k ar kat bwh ni brta sal budak tu..siap msuk news ag... adoiyai...


second year student makes fatal leap

by Gary Adit. Posted on March 31, 2011, Thursday

FATAL LEAP: Policemen prepare to transport the victim’s body to the mortuary following the recovery operation.

KOTA SAMARAHAN: A second-year Civil Engineering student drowned after he leapt off a bridge into a man-made lake in the grounds of Unimas campus here yesterday.

The deceased has been identified as Sachess Qaspie Marimuthu, 21, from Sabah.

The incident occurred shortly after 2pm when Sachess, who was earlier seen standing alone on the bridge across the lake carrying a backpack, climbed over the railing and plunged into the water below.

Horrified witnesses immediately called the Samarahan fire station, which despatched a team of rescuers to scour the lake for the victim.

Bomba officer-in-charge Ahamarie Juhai, when contacted yesterday, said 10 personnel were involved in the operation that ended at 3.38pm when Sachess’ body was recovered from the bottom of the lake.

Several students said that a search of the victim’s backpack found it contained a large rock, which they believed had been intended to weigh him down.

Meanwhile, there were also rumours going around campus that Sachess had sent a text message to several friends to inform them he was ‘leaving’ prior to the fatal leap.

The incident has been classified as sudden death pending a police investigation.

source: www.borneopost.com

niyh la tmpt kjadian...owg pgl tasik ni tasik cinta coz byk org bdting uhuhuh... mybe pasni da kurgla org dting hohoh tkut roh c mti bkliaran..apa xnya..mati bersama batu yg berat..memang sandi..huhu..

owh ya..ada ag source dri blog ( http://joegrimjow.blogspot.com/2011/03/pelajar-unimas-bunuh-diri-di-jambatan.html ) aku amek... kowg baca jugala niyh..sdikit ngutik larh ase dijiwa...grr seram jua bah..

Pelajar UNIMAS Bunuh Diri di Jambatan Tasik Cinta

Lagi-lagi bunuh diri. Kali ini melibatkan seorang pelajar UNIMAS. Budak pandai tu. Yang tertariknya kes ni, budak tu ada blog. Baca entry last-last dia tu seram jugak macam dah nota nak bunuh diri dah. Ni antara tulisan di akhir entry

it is not a problem that can’t be handled but people are ignorant most of the time and some wouldn’t admit to other people…
but the greatest problem of all is that people.. regardless of religion, race and upbringing tends to have a feeling of jealousy and revenge… sure revenge is way off but it is where the important drama lies in…


Memang ada masalah dengan manusia? punca bunuh diri?

Entahlah. Walau apa pun masalah, dengan manusia ke, dengan kerajaan ke, dengan pihak universiti ke,
bunuh diri bukanlah penyelesaiannya. Banyak lagi ruang untuk pertingkatkan diri, bunuh diri tu idea songsang ntah dari mana ntah sebagai langkah terakhir. Haiishh, pengaruh banyak sangat ni


Bunuh diri di Universiti/Kolej

Pengalaman belajar di Universiti ni, memang kes bunuh diri di Universiti bukanlah satu perkara baru. Biasanya pihak universiti akan nombor 1 sorok kes ni. Biasalah, nak tutup supaya orang luar tak tahu. banyak terjadi kes 'cubaan' nak bunuh diri ni kat uni ni aku rasa dah tiba kerajaan pantau masalah ni. campur tangan skit dan cuba bagi inisiatif pada pihak univrisiti supaya kes macam ni tak berulang lagi





Jambatan Cinta Tasik UNIMAS

Katanya tempat budak tu terjun adalah di Jambatan Tasik Cinta Unimas. Aigo, nama pun tasik cinta. sebab tasik cinta kerana terlalu banyak orang berdating kat situ. lucu pun ada jugak dengar. mungkin orang tak berani dah nak berdating kat situ. ye lah, dah ada orang bunuh diri katakan.

Apa-apa pun, beringatlah, kepada kita yang beragama Islam, bunuh diri tu dah sah-sah masuk neraka. Jangan abaikan nyawa yang diberi ni dengan bunuh diri - walau sesusah mana pun masalah yang dihadapi. Dia masih sayang kamu!

No comments:

Post a Comment