Friday, June 24, 2011

saya sudah bergelar IBU!!

assalamualaikum pembuka kata pemanis entry ~~

hari ini putri nak share sikit pengalaman putri selama menjadi IBU! hohoh jangan salah sangka tau..bukan mama budak tapi MAMA KUCING..ngeh3~...
putri ni pencinta kucing klo nak dikira2..banyak juga kucing putri but bsyelah kan klo kucing ni suka buang POOPS merat-rata so, kucing putri yang lain dah beri kat aunty2 n jiran2 yang nak wuaaaa sedih tau berpisah ngan anak2..umpama kucing kehilangan anak hikhikhik..

hurm..nak kenal tak anak2 putri ni??
heheh sbelum tu jom tengok putri ngan anak2 putri plak.. ^^
~ using DSLR D90 taken on 2010~


pic ni tyme putri ngan siti and anak2 dye..cute x?sume gen black white hohoh


perkara yang putri suka buat ngan anak2 putri?korang rasa apa?hehehe mstyla belai n kiss dorang!!
 kekadang, putri suka share mam ngan kucing tau..tapi pastikan korang xmakan bekas dorang hihihihihk


hehe macam?manja tak baby putri ni? (^^)v


yeaaahh! xsabar nak kenalkan korang ngan anak2 putri hihih.

ahem2...korang rasa cute x anak putri yang ni?? 


cutekan dy tdo? nah..ni nama dy putri panggil LESLIE..dya ni ska sgt tdo taw..manja lagi tapi dya ni plik coz XSUKA TIKUS! apadaaaahhh...:p


anak putri ni matang tol, dya jenis suka main tyme dya happy jak, tap klo tym badmud naaa mulalah dya merayau tak ingat umah...dah 18jam kuar baru nampak muka dya kat umah eshhhh~


ahaha garang x?alah janganla takut..dya ni ngah menguap jak hihi


ALAMAK!!korang ignore ek tinga dya hhihih putri lom korek tyme tu tinga dya so...adalah hurmmm hihihi

kat sini,
putri nak cta skit pasal anak putri yang ni..
Leslie ni spesis BAKA MALAYSIA..maybe korang ase pelik kan bila putri sebut baka malaysia..actually, korang boleh tengok dari bulu dya ni..kucing malaysia tak gelap sangat kalo matanya warna biru..nah..biru xsemestinya siam tau..dya ni kacukan bah,..dulu mumy dya pure siamese, daddy dya baka biasa jak..

heee..putri nak cta panjang sal baka malaysia ni tapi dah lupa pulak..hari tu putri ada baca kat buku kucing huhuh..takpe..skang putri nak kenalkan korang anak putri yang seekor lagi ni..


nama dya SITI, yang coklet tu tau bukan yang putih tu.(leslie ni interframe jak bah) 



siti ni jenis yang pendiam tapi manja tau 


hahah siti ni xfotogenik macam leslie tula pic dye sume xbpa cute hohoho...siti ni dya jenis pengasih tau..tyme pregnant dya tak garang pon kkdang adik putri bawa dukung2 lagi tau...then ag spesel pasal anak putri ni, dya klo pregnant ska sangat jumpa putri, tdo ngan putri..tyme2 nak beranak tu msty dya gtau..boleh dikatakan putri jadi bidan siti ni dah dekat 3/4x klo tak silap..2 lahir normal(kepala dulu) yang dua lagi songsang(kaki dulu).. yang ssah kuar bila songsang coz siti terpaksa teran kuat2 then putri pon kena urut2 perut dya..tyme nak kuar.bunyi POP! dengar coz terikut tembuni hihi lepas tu biarkan siti cut sendiri tali pusat anak dya..selalunya bila songsg, tali pusat susah nak putus tulah siti bawa pusing2 sampaila putus..

hurm ag satu..dya ni suka beranak kat katil n dalam seliut putri! bayangkan korang tengah sedap2 tdo ttba kucing korang asik kacau korang naaa..

tanda-tanda kucing tu nak beranak bila kucing ni rasa mcam sejuk..dya suka bergulung n tdo dekat kita..kkdang dorang kuat sangat tdo..

oke,anak putri yang ni sebenarnya BAKA SIAMESE, 
ni info2 yang putri dapat dari MEOw

korang bacalah sendiri hihih (sebenarnya xdapat PLAG ayat dya adoiii)

tengterenggggg...ni anak kesayangan putri!!


cutekan?hihh nama dya COMENG..jangan silap tau..comeng ni betina sebenarnya..nah..macam yang korang nampak, dya suka mam gummy lolypop tau npk x muka dya ngah sengih dapat lolypop tu?hihih 
anak putri yang ni aktif sangat, agresif, manja, matang, sweet, ska cari tikus mcam siti gak tpi xmcam leslie..hurm, memadangkan anak putri ni pakar semua perkara, anty putri nak pinjam kejap sementara putri kat sarawak sambung study..uhuh cdey tau tapi alhamdulillah, comeng sihat2 sja bah

baru2 ni ,putri ada pulang sabah tengok comeng..dah ada anak dah dya..korang nak tau masa dya ngan putri, penah 1 hari tu ahem dya cam berdarah tau (ckit jaklah) truskan adik putri yang kedua tu cakap..a'p(nama manja putrilah) c comeng PECAH DARA sudah!!  apa lagi lepas tengok terus ketawa putri sambil ketuk kepala adik putri tu..BUDU! adakah cakap gtu putri bilang tapi kami dua ketawa2 hihih memang lucu juga bila ingat..patutpon sehari tu comeng lemas je (ehem2~) :P

owr ya, comeng ni BAKA  BURMESE.. yang mana salah satu baka mahal n aktif selain kucing parsi..kiranya kucing yang professional coz drg mudah paham apa yang diajar..tapi burmese putri ni bulu pendek ^^

even putri lama xdengan comeng but dya still ingat lagi tau naahh..sampai dya naik keta ag tau nak ikut pulang wuaaa rindu comeng!! 

info2 BURMESE kat sini( malas nak type hohohh)


hurm..putri xsure sangat baka kucing ni dah lupa2 ingat da coz da lama bah xbaca buku kucing hehehe..tapi korang leh tengok mata kucing tu if nak tau burmese or x coz burmese mata dorang kolor yellow terang..(peace)...maybe kucing putri ni kacukan kot coz adik putri jumpa kucing ni kat bustop then dya pon ikut jak sampai umah..dah tu baru turn putri jaga kucing ni (comeng) sweet kan hohoh

anyway, ada sedikit tips nak bagi korang pasal kucing ni

1.tolong jangan biarkan kucing korang makan cicak coz tu akan buat kucing korang GUGUR BULU!
2.jangan bagi kucing korang makan benda seperti belacan,udang,ketam coz nanti dorang boleh berKURAP or VOMIT..naa klo vomit sypa yang ssah lap muntah hehe korang juga.
3.if kucing korang tersangkut/tercekik makanan(kucing putri selalu tercekik- telampau TAMAHA kan hihi/tamak) korang tepuk kat belakang dorang selepas kaki yang pertama..jangan kat tengkuk tau nanti sakit leher plak dorang
4.mandikan kucing kamu sekali sekala..klo selalu pun tak boleh juga nanti boleh demam,
5.bagi yang pregnant, jangan selalu dukung2 tau coz xsemua kucing ni tahan/ kuat antibodi
6.belailah kucing kamu semahunya...luangkan masa bersama2 coz kucing pon pandai gak stress n sunyi bah naa.
7. bawa dorang main kan persekitaran yang hijau,maksud putri bawa dorang men kat pokok2 la supaya dorang boleh panjat2
8.potong kuku kucing korng klo korang taknak sofa korang dicakar
9. kurung if korang rasa kucing korang berpenyakit
10. sediakan tempat poops dorang seperti pasir/tanah kat dalam bekas coz tabiat kucing ni dorang suka timbus tahi hohoh

sekian,
PENGALAMAN PUTRI SEBAGAI IBU yeahhh peace ^^v

p/s:jangan salah sangka tahu hihihihi

Wednesday, June 22, 2011

Bila ada umat mengutuk ISLAM??

assalamualaikum salam si tinta blog~

entry putri kali ni pasal blog seseorang manusia yang putri anggap mcam tak layak dipanggil human..putri tak tahu kenapa tapi bagi korang..boleh tak seorang yang mengaku muslim tapi menghina agamanya sendiri? sudah jelas kita tahu orang spesis ni tak diterimanya Allah..

apatah lagi menghina Allah dan Nabi Muhammad kita..sungguh biadap.
putri TERbaca satu blog ni..memang sakit sangat hati la..tak sanggup nak baca lagi bila dibaca makin bikin sakit hati..dah la menghina.MasyaAllah...

korang baca lar sendiri...itu pon kali korang sanggup la ek??

BLOG CamChitTol!!! (jan marah napa putri gelar blog tu cmni..kelak korang juga akan tahu..jadi rajin2kan baca entry putri...)

dah baca blog tu..terserahlah kepada korang nak tafsir apa, tapi blog tu dah pon dilaporkan ke Polis tapi as we all know..setiap blog ada policy..ngam lagi orang tu guna WORDPRESS not BLOGGER.so, apa pihak WP blas atas semua komen yang dilaporkan..mereka just cakap..kami ada POLICY!!

p/s: dunia dah nak kiamat..janganlah kita buat benda2 camni...plissss la

Sunday, June 19, 2011

kasihmu ayah!

assalamualaikummusalam~~

entry kali ni putri nak wat puisi untuk semua bapa2 kat dunia ni oke??

semalam,
aku tersungkur sedih,
aku menunggu sendiri,
mencari bahu tuk ku pinjam..
mencari kekuatan tuk ku hadapi
semua ini.
ayah...
kau umpama bulan terangi malam,
umpama matahari menyuluh jalan..
sungguh tabahnya dirimu mendidik aku..
memberiku kekuatan disaatku lemah.
ayah,
sanggupnya kau sandarkan bahumu
disaat aku kesedihan.
disaat aku lemah hadapi dunia ini..
ayah,
sesungguhnya kaulah kekuatanku,
tegarmu menjaga ku hingga dewasa.
umpama penghargaan yang terhebat
pernah ku rasa..
ayah,
biarpun kita berjauhan,
tak pernah sekali ku lupakan
nasihatmu..
demimu ayah,
ku rela korbankan kenikmataan dunia
yang sementara
hanya mencari kebahagiaan dirimu
ayah,
sungguh ku berjanji
segulung kejayaan kan ku berikan padamu
sebagai balasan kasihmu
yang sungguh bernilai..
ayah.
selamat menyambut hari bapa..
tangisku jatuh tak tertahan
jatuh membasahi pipi
betapa sayangnya aku padamu..


p/s:putri xpandai sangat berpujangga heheh anyway happy father's day to my abah "mohd raffae ag.tahir" coz menjaga dan mendidik putri sampai skang (expresi penuh kasih sayang)

Saturday, June 11, 2011

aku bangga jadi sabahan~ a memory with my grandma(remix)

assalamualaikum pembuka bicara si tinta blog~~

hari ni putri nak cta ckit sal TENOM (proudly asal tenom taw)..apa yang istimewa kat tenom adalah tempatnya yang orang bilang kira damai la. hohoho~
mostly kaum yang ada kat TENOM ni orang murut (macam putri)

sebelum cta sal TENOM, putri nak cta ckit sal bangsa putri, kes putri ni special ckit coz mix 3race nah!! mana ko mok cari tu hahah

putri ni berbangsa: BAJAU+DUSUN mix MURUT
putri takla pandai speaking or paam sangat sal language yang dorang guna coz dari kecik putri mang speak malay jak ngan family but ada juga la reti ckit ni pon tyme putri tinggal ngan arwah nenek sebelah mum(tyme tu putri jaga nenek da tenat..dya rajin speak guna murut) then, skang putri ada understand ckit gak bahasa dusun coz kes yang sama(jaga nenek sakit sebelah abah)..

hee~~ korang jan binggung taw..putri ni da macam neneksitter da coz da bsye jaga orang tua2(niat tyme menganggur nty putri nak keja sukarelawati kat rumah kebajikan orang2 tua) amacam oke tak niat putri niyh?

jaga orang tua memang perlukan kesabaran..
besyala ada yang dah nyanyuk, ada yang cerewet..dan macam-macam ada
tak salah kita tolong orang tua coz pahala besar ganjarannya tau..(yang penting IKHLAS)
masa arwah nenek putri hidup, dia cerewet tau..kuat tol marah ehehe tapi ngan putri dya jarang marah(nda tau napa) maybe putri dulu jarang g kampung kot..tapi seriously, tyme nenek sakit, putri yang jaga nenek.

kazen-kazen putri sibuk xsampai 24jam jaga.
hurm lebih kurang 4bulan juga la putri jaga nenek coz nenek da makin tua..sakit..putri je yang tunggu result spm taun tu,
dah dapat result, putri dapat sambung form6.tyme tu dapat jaga nenek weekend n tiap petang je (nasibla ada mama tua)

sampailah suatu masa Allah mengambil nenek dari putri.
sangat terkilan tau, putri takda kat sisi nenek tyme nenek jalan.. arwah meninggal pada jam 9.30am. nenek pernah cakap supaya putri study betul2, jaga peribadi..sampai nangis tau putri cakap "aru(nenek), jan dulu c tinggal sa ar..sa mok aru ikut sa konvo naty masuk U"

tyme tu sedih sangat bila ingat balik (skang ni pon ngah nangis)
nda dapat disisi nenek tyme detik terakhir la kenangan pilu putri seumur hidup( tak macam putri kecewa ditinggalkan pacar 4taun punya)

ni nenek putri n kat sebelah kazen putri yang sesama jaga nenek for almost 1 month
(may Allah bless u aru..Al-Fatihah for Sambayang Nokorom)


skang, putri dah masuk U dapat sambung Info.Management course..takda lagi angan-angan yang putri nak realisasikan but putri bernasib baik masih ada nenek sebelah abah.

tyme cuti sebulan (semester break)
putri jemput nenek dari Kota Belud p Tenom
putri nak jaga nenek(yodu' in dusun)..terharu juga hati bila baru-baru ni putri kol nenek rindu kat putri (teringat balik kat arwah aru..arwah juga selalu cari putri) rasa nak nangis jak bila dengar sora nenek..rindu tau..
nasiblah nenek semakin pulih, tak ngadu sakit-sakit sejak tinggal kat umah putri (Tenom)

so, end of grandma part(dah merah mata putri nangis kesedihan ni)

skang putri nak cta apa yang istimewa kat TENOM:
1. KOPI tenom yang sedap!!nyum2 korang pasti jarang jumpa kopi original kan coz mostly banyak mix ngan flour and sum2.. kat tenom, kopi dya ori n wangi.berselera tau minum ^^



niyh brand n kilang kopi paling pames kat tenom!!

2. yang menarik gik is orang-orang tenom yang cute!!hohoh nak promote bah orang tenom niyh.


picture niyh kena amek kat rumah kebudayaan orang murut kat tenom

(semua gadis tu kawan putri tau-sumpah!!)

 3. tempatnya yang green environment tau.. pic kat bawah ni taman pertanian tenom, sabah yang selalu tourist g melawat coz ada banyak taman tau kat dalam ni..sweet tuk couple p date hee~


banyak sebenarnya yang putri nak gtaw sal tempat ni tapi cam kering idea plak hohoho apa kata korang g tengok sendiri tenom ni amacam oke??

4. pesta kalimaran hohoh niyh detail kalimaran yang putri amek kat bro scribd

PESTA KALIMARAN TENOM :
Kumpulan Penari dan pemalu gong daripada kaum MurutTimugon Daerah Tenom terdiri dari belia dan beliawanis Kg.Entabuan bergambar kenangan selepas mempersembahkan TARIAN LUMIGO  sempena Pesta Kalimaran di Pusat Kebudayaan Murut disini bersama OKK David Jani , Ketua Daerah Tenom.Pesta tersebut mengetengahkan persembahan 

7 Sub Etnik Murut ,adalah seperti 
Murut Tahol atau Tagol , 
Murut Timugon , 
MurutPaluan , 
Murut Nabai , 
Murut Kolor Serudung
Murut Baukan .

Pembantu Menteri Pelancongan Kebudayaan Dan Alam Sekitar ,Datuk Ellron Alfred Angin melakukan Pelancaran Pesta tersebut .Tema Pesta Kalimaran pada tahun ini ialah  Kalimaran Penjana1Malaysia  .

niyh some ayat yang putri ingat sampai skang:

i LOVE you : murut( asi'aa au riun)
i MISS you: murut( lumangoh au riun)/ dusun( langadon oku dika)-lau xsilap lar hihih
my NAME is.: murut ( ingalanku...)
saya dari( selalunya perkenalkan tempat tinggal): murut (au intor nu..)
BATH/mandi: murut( aa'ri uu)
sebelah: murut (sampilang)
duduk: murut( anturung)

so, dengan baiknya hati putri.
putri nak post lagu yang putri amek kat Utube
yang nyanyi lagu ni uncle putri hoho tapi xpaam sangat anyway korang dengar jak la ek..ni penyanyi nama dya STeven Jimin asal kg.Mandalom Lama, Tenom.. ^^





bagi lagu dusun lak yang ni putri suka dari utube
penyanyi Clarice..lagu ni jiwang tau but still putri tak bpa paam hahah ^^



ni lak lagu pames 2011 tanak kampung!!
versi malay :



niyh lak versi dusun:



PESANAN dari REBENA: belajarlah bahasa ibunda kita sendiri kelak rugi macam putri, takut kelak korang plak yang kena ngumpat guna bahasa korang sendiri..NAH!jangan biarkan perkara ini berlaku hohoho

versi sabah(pasar2): balajarla bahasa ibunda kita sandiri nanti rugi masham sia, takut nanti kamurang pulak yang kana umpat guna bahasa sandiri..NAH!! jangan biarkan pakara ini balaku hohoho

(peace)

Thursday, June 9, 2011

gara-gara LOVE bite ~.~

assalamualaikum~~~

hari ni putri nak wat entry pasal LOVEBITE yang couple2 ska wat tu.

bukan nak expose or apa but kat cni putri nak gtaw yang lovebite(gigitan cinta) tu sebenarnya bahaya taw..
lovebite ni dielar "hickey" juga la dan pernah ada satu kes yang seorang wanita paralyse lepas dibite ngan partner dye (rujuk here)  

kes ni kira lama gak larh coz bulan january punya kes.

reason kenapa  lovebite ni  bahaya:
1. kita memaksa darah keluar daripada vessel sebagaimana pasangan or kita menghisap skin senstif seperti leher.
2. lovebite menghasilkan gumpalan darah yang mana boleh menyebabkan minor stroke  kat kita (tu yang boleh paralyse tu)
3. sekiranya romance bite tu berlanjutan 10min above so kita ada peluang xsihat, maksud putri hurm...kira cam ada can bah mok berpenyakit or can be fatal also
4. xsemua orang memiliki kulit yang sihat..law ada KURAP barulah korang ase bbir tu ada kurap!!ahaha kidding


ni sedikit info untuk hickey niyh (english version from wikiwiki)


A hickey, or love bite, is a temporary bruise or mark caused by kissing, sucking, or biting the skin forcefully enough to burst blood vessels beneath the skin.
Hickeys typically last from four to twelve days and may be treated in the same way as other bruises. According to common belief, one way to help the hickey heal is to put a block of ice on the affected area, although this will only help if the hickeys have been present for under 10 minutes. They can be covered with foundation, powder or concealer if one wishes to hide them. Another method of concealment is to use an article of clothing such as a scarf or polo neck.

ni lak sample pictures yang putri dapat selepas menGOOGLE




dah tua pon mc gak maen benda gini hahah setahu putri yang muda-mudi banyak wat :P


siti cover bite guna benda cosmetic but wartawan notice then siti get shy, she's cover with her hand and keep moving her head to avoid cameramen take pic of her bruise! tapi kita suma da taw..so keDAPATAN lah namanya gegegeggege ^^ (sis siti jan marah ek :) )


look, how ganasnya dibuat bite kat leher org ni...sungguh talented but dangerous lorh..so please dont do this with your partner oke^^!!!!


so, sebagai pengajaran...
elakkanlah beromance bite-bite ni coz bahaya.
lagipula, dalam agama kita dilarang melakukan benda seperti ini selagi kita bukan muhrim
hurm...nasihat putri daripada korang tunjuk tanda cinta korang tu kat couple korang..better tunjukkan cinta tu ngan cara yang sepatutnya hahaha amacam tu ek??kahwin kot :p
anyway, putri minta maaf if ada salah dan silap yang buat korang memanas or tersinggung...ampun maaf.putr cuma share knowledge yang putri dapat kat memana source (peace)

p/s: apa lak pandangan korang law nampak bite kat sesiapa tak kira fresns korang or somebody???
positive or negative?? or no feel?

Tuesday, June 7, 2011

when TALK about this LADY gaga~ freemanson and illumination in her video alejandro!!

~assalamualaikum~
hurm entry kali ni putri nak cita sal artist yg pernah putri minat..bukan minat stage performance dye but sora Lady yang mantap n vogue gtu ^^
so, after putri mengGOOGLE akhirnya jumpa gak bibliography lady ni.

name: Stefani Joanne Angelina Germanotta
born: 28 March 1986 (hurm kalo ditolak 2011-1986=  da 25 umur lady ni ^^ (new york city)
occupation: american singer

more details from wikiwiki

Lady Gaga was born Stefani Joanne Angelina Germanotta on March 28, 1986, in New York City. The first child of Italian American Joseph Germanotta, an internet entrepreneur, and Cynthia (nĂ©e Bissett), Gaga has one sister, Natali, born in 1992. Gaga is left-handed and began learning to play piano aged four, went on to write her first piano ballad at 13 and began performing at open mike nights by age 14. Gaga was raised a Roman Catholic. At the age of 11, Gaga attended Convent of the Sacred Heart, a private all-girls Roman Catholic school on Manhattan's Upper East Side, but has stressed that she does not come from a wealthy background, saying that her parents "both came from lower-class families, so we've worked for everything—my mother worked eight to eight out of the house, in telecommunications, and so did my father."
An avid actor in high school musicals, Gaga portrayed lead roles as Adelaide in Guys and Dolls and Philia in A Funny Thing Happened on the Way to the Forum. She described her academic life in high school as "very dedicated, very studious, very disciplined" but also "a bit insecure" as she told in an interview, "I used to get made fun of for being either too provocative or too eccentric, so I started to tone it down. I didn't fit in, and I felt like a freak." Acquaintances dispute that she did not fit in at school. "She had a core group of friends; she was a good student. She liked boys a lot, but singing was No. 1," recalled a former high school classmate.
At age 17 Gaga gained early admission to the New York University's Tisch School of the Arts and lived in a NYU dorm on 11th Street. There she studied music and improved her songwriting skills by composing essays and analytical papers focusing on topics such as art, religion, social issues and politics. Gaga wrote a thesis on pop artists Spencer Tunick and Damien Hirst; research that prepared her for her future career focus in "music, art, sex and celebrity." Gaga felt that she was more creative than some of her classmates. "Once you learn how to think about art, you can teach yourself," she said. By the second semester of her sophomore year, she withdrew from the school to focus on her musical career. Her father agreed to pay her rent for a year, on the condition that she re-enroll at Tisch if she was unsuccessful. "I left my entire family, got the cheapest apartment I could find, and ate shit until somebody would listen," she said.


oke!!move to best part of this entry:
apa yang wat putri jadik da xbrpa minat is............
LAdy ni adalah seorang pemuja syaitan or kita suma taw FREEMANSON dan gak ILLUMINATI coz hampir setiap karya lagu n vids klip dya mengandungi maksud tersendiri.( korang leh cek maksud symbol2 kat blog panji ni )
contoh2 lagu lady yang banyak menghina agama mostly kat lagunya ALEJANDRO
kat cni lady menggunakan banyak lambang yang pelik2 (bukan saja2 buat tw tp suma ada maksud)



kat pic atas niyh,
intro lagu menunjukkan orang tahanan(orang kat vid niyh bersarungkan kepala) sedang memegang hexagon yang mana simbol niyh menunjukkan lambang freemanson iaitu 9-11(manusia melebih tuhan) 

petikan lagu dri alejandro
“I know that we are young.
And I know you may love me.
But I just can’t be with you like this anymore, Alejandro.”

alejandro kat lagu niyh bukan seorang lelaki sebenarnya bila kita tengok vids niyh coz kat vids ni mostly lady asik tengok langit..so, lagu ni mksudnya merujuk kepada TUHAN(god)
kalau dimelayukan lirik kat atas,

"saya tahu kami masih muda,
and saya tahu kau akan sayang kami
tapi saya tak boleh bersama kau lagi, alejandro"

hurm...da mulai paam ke cikit? berdasarkan lirik..lady kononnya xboleh bersama alejandro dan curang kepada fernando dan roberto. tapi bila tengok vids, xda pon cta sal lelaki dan korg suma pasti tertanya siapa alejandro,roberto dan fernando ini sebenarnya..
oke ada gik pic yang niyh


kat sini putri nak terangkan ckit pasal pic kat atas,
kat cini lady membawa hati yang bentuk sacred heart(hati kudus) semasa permakaman tp didawai n dipaku huruf A. sebelum gtau lebih lanjut sal ni, putri nak cta sikit sal sacred heart  yang mana kita suma tau bahawa sacred heart ni adalah hati kudus bg orang kristian yang mana pendarahan hati tuhan untuk umat kristian tapi kenapa sacred heart?? even putri bukan kristian tapi kita juga tahu yang lady ni sebenarnya nak memberitahu bahawa dia sudah tidak percaya akan agamanya sendiri sepertimana berdasarkan pic kat bawah ni, lady letak huruf A berpaku n dililit dawai..seakan2 dia terpaksa mengamalkan ajaran tuhan sejak kecil.




seterusnya,
kita boleh lihat dalam  vids lady ni apabila lady seolah2 berada dalam kekuasaan sepertimana lady memakai mahkota hitam sambil memerhatikan tahanannya melakukan persembahan. ketika itu, lady sedang mengalihkan satu google ke matanya sekaligus ini melambangkan ciri2 illuminati iaitu The all seeing eye(banyak kali) yang mana kita tahu bahawa satu mata melambangkan pemujaan setan..berdasarkan daripada perbuatan lady ni kita dapat tahu bahawa lady amat kuat sifatnya dalam memuja syaitan dan sejati kepada benda itu.











kita juga tahu ada agenda yang mana seorang hamba tidak dapat mengawal diri dan kelihatan seperti blur dan memegang senjata kat kemaluannya yang mana dirinya seolah2 dikawal oleh lady ni iaitu mind-control slave. hal ini jelas memberitahu bahawa hamba itu seperti boneka yang mudah dikawal.

oke, sepertimana yang kita lihat, lady sedang pakai baju latex sister sambil memegang tasbih dan dalam scene ini lady menyebut:

"Stop, please, just let me go, Alejandro”

kat sini korang leh tengok yang alejandro itu bukan seorang lelaki tetapi tuhan apabila sebaik saja alejandro disebut..lady segera memandang ke langit.

ada lagi petikan yang diambil dari lirik ni:

“She hides true love
En su bolsillo.
She’s got a halo ’round her finger,
Around you.”

yang bermaksud:

dia bersembunyi dari cinta sejati
yang dia anggap suci
sebentuk cincin pernikahan keliling jarinya
disembunyikan dipoket

maksud tersirat dari lirik ini:
agama itu suci dan cincin itu mlambangkan ikatannya dengan tuhan tetapi dia malu apabila suaminya telah mati dan menganggap agama itu mempermainkannya maka lady menyembunyikan cincin itu kedalam poket.yang mana bermaksud dia mulai menyalahkan tuhan atas takdir yang dihadapi.

selepas saja lirik diatas,
lady mula menyalahkan tuhan dengan melakukan rejection iaitu lady sudah tidak percayakan tuhan dan mula melakukan pemujaan spritualnya apabila lady menjadi paderi lucifer!! kenapa?? korang boleh lihat kat baju lady pakai apabila simbolik yang ada kat baju lady adalah SALIB terbalik. korang tau maksud tu>??salib terbalik ialah tuhan tidak lagi berkuasa kepadanya kerana ada yang mampu memenuhi kemahuan dia selain daripada tuhan.






putri nak cita sikit sal simbolik yang ada kat baju lady niyh..
salib ni disebut CROSS of ST.PETER yang mana berdasarkan sejarah kristian: menghormati simon yang mana meminta untuk disalibkan terbalik kerana merasakan tidak layak untuk dihukum mati.

tetapi bagi bukan kristian pulak,
simbolik ini bermaksud salah satu penyelewengan yang selalu membawa unsur negatif yang mana sering terdapat dalam ilmu hitam dan satanisme yang mana bermaksud pemujaan syaitan seperti pics kat bawah ini:







selalunya simbol seperti ini adalah bertujuan untuk menghubungkan dunia manusia dengan syaitan yang mana beberapa petikan diambil:

“ In symbolism, an inverted figure always signifies a perverted power (…)Black magic is not a fundamental art; it is the misuse of an art. Therefore ithas no symbols of its own. It merely takes the emblematic figures of white magic, and by inverting and reversing them signifies that it is left-handed.”- Manly P. Hall

so, kita teruskan cita sal vids klip lady ni.. seperti yang kita tahu, ada petikan lirik iaitu:



Dont bother me, Dont bother me, Alejandro (merujuk kepada tuhan)
Don’t call my name ,Don’t call my name, Bye Fernando .
I’m not you’re babe , I’m not you’re babe, Alejandro (tuhan)

yang bermaksud lady tidak lagi mahu diganggu oleh tuhan dan tidak mahu ada hubungan dengan tuhan..
sekali lagi lady menghina tuhan..

ada satu scene yang mana lady sedang memakai baju yang ada simbolik salib terbalik kat spender dya sambil di gendong ramai oleh orang lelaki2..






scene ini seolah2 lady tidak mahu lagi memuja tuhan tetapi mahu mempunyai agamanya tersendiri yang mana lelaki itu seolah2 menyambut lady yang baru masuk ke agama mereka. dan kat vids ini pulak..ada scene lady sedang memasukkan tasbih ke dalam mulutnya.





okey! putri nak cerita sedikit pasal simbolik tasbih niyh:
seperti yang kita tahu tasbih adalah serangkaian manik-manik yang digunakan dalam tradisi Katolik untuk berdoa dan meditasi. Dalam Islam sendiri ada tasbih . Jadi dengan menelan tasbih, Gaga menggabungkan dalam dirinya simbol ketaatan dalam agama dan juga bermaksud cara Gaga untuk mendapatkan Ketuhanan dengan cara sendiri. Dia ingin mencapai keilahian dengan satu cara sendiri. Itu adalah prinsip aktif Lucifer .Jelas menunjukkan yang Gaga bukan menyembah tuhan tetapi Lucifer

seterusnya ada lagi lirik lady ni:

I’m not your babe I’m not your babe , Fernando

maksud tersiratnya:
saya bukan hamba kau, fernando(merujuk kepada tuhan juga)

kat lagu niyh, lady menayangkan simbol tangannya seperti salib terbalik.. korang jan fikir setiap simbol or lambang yang lady wat tu suka2 tetapi semua ada maksud tau




another lirik:

” Don’t call my name, Don’t call me Name Bye Fernando (Jesus) ”

yang mana kat scene niyh lady sedang melihat ke langit sementelah salib ada dibelakangnya tetapi salib itu seolah2 terlindung dan disini kita dapat lihat bahawa jiwanya kepada tuhan semakin hilang sekaligus menghina agama tersebut, nah! korang tengok betapa pandainya lady ni wat kita tak sedar bahawa dia sedang menghina agama





ending lagu niyh:
lady sedang diikat dengan string dan kelihatan seperti boneka yang sedang dicontrol dan korang sendiri tahukan syapa yang kontrol lady? coz pada awal lagu seorang lelaki dikontrol lady dan kini lady plak dikontrol..nah! sekarang kita tahu bahwa lagu lady ni banyak membawa maksud tersembunyi even lady banyak peminat namun dorang juga akan rasa pelik bila tengok vids klip lady ni but kita gak ssh nak berhenti mendengar lagunya kerana soranya itu seperti yang putri ckap..lady ni mampu mengawal seorang lelaki kat vids dya dan tak mustahil dya lak kontrol kita (nauzubillah..)
so, stoplah mendengar lagu lady ni kerana tidak mustahil lady gak menghina agama yang lain.. sebelum putri akhiri entry putri kali ni putri nak wat perbezaan muka lady yang belum ditouchup dan selepas



see, bIDA kan juga muka lady niyh..korang nak tau freemanson dan illuminati itu seperti susuk yang boleh buat orang lawa dan kaya..terpikat dengan kita dan macam2.. so skang marilah kita elakkan diri kita daripada tergoda dengan ajaran ini kerana kita sendiri tidak tahu bila dan apa yang akan mengoda kita. so, akhir kata putri nak ucap terpulanglah kat korang nak percaya or tak..korang leh selidik lagu dya yang lain..ni putri sertakan lirik n vids klip lady

I know that we are young,
And I know that you may love me,
But I just can't be with you like this anymore,
Alejandro

She's got both hands
In her pocket
And she won't look at you (Won't look at you)
She hides true love
En su bolsillo
She got a halo around her finger
Around you

You know that I love you boy
Hot like Mexico, rejoice
At this point I've gotta choose
Nothing to lose

Don't call my name
Don't call my name
Alejandro

I'm not your babe
I'm not your babe
Fernando

Don't wanna kiss
Don't wanna touch
Just smoke my cigarette and hush
Don't call my name
Don't call my name
Roberto

Alejandro
Alejandro
Ale-ale-jandro
Ale-ale-alejand-e-ro
(x2)

Stop
Please, just let me go
Alejandro
Just let me go

She's not broken
She's just a baby
But her boyfriend's like her dad
Just like a dad
And all those flames that
Burned before him
Now he's gotta firefight
Gotta cool the bad

You know that I love you boy
Hot like Mexico, rejoice
At this point I've gotta choose
Nothing to lose

Don't call my name
Don't call my name
Alejandro
I'm not your babe
I'm not your babe
Fernando

Don't wanna kiss
Don't wanna touch
Just smoke my cigarette and hush
Don't call my name
Don't call my name
Roberto

Alejandro
Alejandro
Ale-ale-jandro
Ale-ale-alejand-e-ro
(x2)

Don't bother me
Don't bother me
Alejandro

Don't call my name
Don't call my name
Bye Fernando

I'm not your babe
I'm not your babe
Alejandro

Don't wanna kiss
Don't wanna touch
Fernando

Don't call my name
Don't call my name
Alejandro

I'm not your babe
I'm not your babe
Fernando

Don't wanna kiss
Don't wanna touch.
Just smoke my cigarette and hush
Don't call my name
Don't call my name
Roberto

Alejandro
Alejandro
Ale-ale-jandro
Ale-ale-alejand-e-ro
(x2)

Don't call my name
(Alejandro)
Don't call my name
(Alejandro)
Alejandro
I'm not your babe
(Ale-Ale-jandro)
I'm not your babe
(Ale-Ale-jand-e-ro)
Fernando
Don't wanna kiss
(Alejandro)
Don't wanna touch (Alejandro), just smoke my cigarette and hush
Don't call my name
(Ale-Ale-jandro)
Don't call my name
(Ale-Ale-jand-e-ro)
Roberto

Alejandro







~~Takku sangka Member WaSaber~~~amiiRaHCaasan~~

assalammualaikum pembuka kata si penulis~~

yay!( gumbira) putri gembira skang niyh coz dapat letak header baru :

header niyh design by sis MiraCaasan
putri tetiba jadik speechless bila tgk header niyh..mang CUTE,SWEET,SIMPLE!! just like what i want ^^
owr ya..kowg jan lupa larh singgah blog dye niyh..dya wat tutorial gak heee
simple n xkedekut owgnyer (peace) hehe

putri kenal sis ni dri web wSb, kowg law owg sabah wajib join web niyh coz dya pentingkan budak sabahan n sekaligus promote gak blog kowng..

hurm..putri macam malas nak coret panjang2..kowng click je larh link2 tu hohoh kowng yang mampu menilai!!!

anyway, before putri ended entry kali niyh,
putri nak ucapkan TENKIU BERYMUCH kat sis MIra coz sis ni xlokek nak watkat header tuk putri secara FOC..(freemaah)


niyh pantun yang putri wat (tpantun xformal)

bunga kantan wangi semerbak.
mentari terbit dipetang hari,
header sis mira cantik menarik,
tenkiu berymuch ikhlas dihati,

p/s:hohoh putri bukannya pandai wat pantun pon gagagagagaga
buat sis, tenkiu sekali lagi ^^

Sunday, June 5, 2011

aku dan kau! melda ahmad ft sugar love cookies ^^

(P)
BERLARI LARI AKU MENGEJAR MU DI DALAM MIMPIKU
BINTANG2 TERTAWA MELIHAT TINGKAH LAKU KITA BERDUA
SANG PURNAMA TURUT MENYINARI TAMAN CINTA KITA
INSAN TERTAWA KERIANGAN KERANA KITA SEDANG BERCINTA

(L)
SAAT PERTAMA KITA BERJUMPA ENGKAU MENINGGI DIRI
KATAMU AKU TAK LAYAK UTK MEMILIKI CINTAMU
TAK KU PEDULI KERANA ENGKAU YANG TETAP KU MAHU
AKHIRNYA KINI ENGKAU TELAH PUN MENJADI
MILIKKU

(L/P)
AKU TAKKAN PERNAH
MELUKAKAN PERASAAN
HATIMU
KERNA KU MENCINTAIMU

nak dengar? klik HERE