Thursday, June 9, 2011

gara-gara LOVE bite ~.~

assalamualaikum~~~

hari ni putri nak wat entry pasal LOVEBITE yang couple2 ska wat tu.

bukan nak expose or apa but kat cni putri nak gtaw yang lovebite(gigitan cinta) tu sebenarnya bahaya taw..
lovebite ni dielar "hickey" juga la dan pernah ada satu kes yang seorang wanita paralyse lepas dibite ngan partner dye (rujuk here)  

kes ni kira lama gak larh coz bulan january punya kes.

reason kenapa  lovebite ni  bahaya:
1. kita memaksa darah keluar daripada vessel sebagaimana pasangan or kita menghisap skin senstif seperti leher.
2. lovebite menghasilkan gumpalan darah yang mana boleh menyebabkan minor stroke  kat kita (tu yang boleh paralyse tu)
3. sekiranya romance bite tu berlanjutan 10min above so kita ada peluang xsihat, maksud putri hurm...kira cam ada can bah mok berpenyakit or can be fatal also
4. xsemua orang memiliki kulit yang sihat..law ada KURAP barulah korang ase bbir tu ada kurap!!ahaha kidding


ni sedikit info untuk hickey niyh (english version from wikiwiki)


A hickey, or love bite, is a temporary bruise or mark caused by kissing, sucking, or biting the skin forcefully enough to burst blood vessels beneath the skin.
Hickeys typically last from four to twelve days and may be treated in the same way as other bruises. According to common belief, one way to help the hickey heal is to put a block of ice on the affected area, although this will only help if the hickeys have been present for under 10 minutes. They can be covered with foundation, powder or concealer if one wishes to hide them. Another method of concealment is to use an article of clothing such as a scarf or polo neck.

ni lak sample pictures yang putri dapat selepas menGOOGLE




dah tua pon mc gak maen benda gini hahah setahu putri yang muda-mudi banyak wat :P


siti cover bite guna benda cosmetic but wartawan notice then siti get shy, she's cover with her hand and keep moving her head to avoid cameramen take pic of her bruise! tapi kita suma da taw..so keDAPATAN lah namanya gegegeggege ^^ (sis siti jan marah ek :) )


look, how ganasnya dibuat bite kat leher org ni...sungguh talented but dangerous lorh..so please dont do this with your partner oke^^!!!!


so, sebagai pengajaran...
elakkanlah beromance bite-bite ni coz bahaya.
lagipula, dalam agama kita dilarang melakukan benda seperti ini selagi kita bukan muhrim
hurm...nasihat putri daripada korang tunjuk tanda cinta korang tu kat couple korang..better tunjukkan cinta tu ngan cara yang sepatutnya hahaha amacam tu ek??kahwin kot :p
anyway, putri minta maaf if ada salah dan silap yang buat korang memanas or tersinggung...ampun maaf.putr cuma share knowledge yang putri dapat kat memana source (peace)

p/s: apa lak pandangan korang law nampak bite kat sesiapa tak kira fresns korang or somebody???
positive or negative?? or no feel?

2 comments:

  1. ooo... but betol ka... lovebite boleh buat mcm tu.... boleh jadikan someone stroke.. bahaya gak ehh...

    ReplyDelete